‘Hoe denken ze, hoe voelen ze? Wat willen ze laten zien?’

Blik op de inzendingen van de maand september met het thema ‘Huisdier’, door Katty Plevoets.

Patrick Hendriks

Ze fotografeert al veel langer – mensen en dieren – maar sinds vier jaar fotografeert Katty Plevoets uit het Belgische Zwijndrecht voornamelijk katten. Dat doet ze zo goed dat ze onlangs door een internationale jury van de Federation of European Photographers officieel is erkend als de eerste Europese kattenfotograaf. „Het zijn zulke mooie, fascinerende, superelegante wezens”, zegt ze. En ze volgde er zelfs diverse studies over. „Ik wil ze doorgronden. Hoe denken ze, hoe voelen ze? Wat willen ze laten zien? Als ik ze plezier zie hebben voor mijn lens, dan is dat ook voor mij puur genieten.”

Over de kwaliteit van de inzendingen van de fotowedstrijd die ze onder ogen kreeg – dat zijn er inmiddels trouwens al meer dan 8.000! – kan ze kort zijn: „Van megaslecht tot supergoed.” Over de eerste categorie kon ze zich verbazen: „Op sommige foto’s moet je het huisdier zelfs zoeken!” Over de tweede ook, maar dan in positieve zin: „Daar kan je geen verkeerd woord over zeggen; die zijn gewoon professioneel!”

Zeepbelletjes

Daar tussenin zat volgens Katty – „Ja, dat is mijn echte naam, dat moet voorbestemd zijn geweest – Plevoets een grote groep ‘keigoede’ foto’s die met een kleine ingreep nog net ietsje beter zouden zijn. Neem ‘Fascinatie’ van Imca Heine. „Mooie houding”, vindt de Vlaamse fotografe. „De lichtinval op de kat en vooral op de zeepbelletjes is heel mooi. Dat geeft een speels effect aan het zwarte vlak. Het is alleen jammer van die zeepbel die precies over het rechteroog valt. Als ik de fotograaf was, zou ik het toch nog een keertje overdoen.”

Fascinatie. Imca Heinis

‘Beetje naar links’

Hoe lastig het kan zijn om een beeld te krijgen zoals je het hebben wil, weet Plevoets maar al te goed uit eigen ervaring. „Mensen kun je nog een beetje instrueren: beetje naar links kijken, beetje omhoog. En ook honden luisteren nog wel naar een commando of een geluidje. Maar tegen een kat hoef je niet zeggen: ‘Ga liggen.’ Dat heeft geen enkele zin.”

Bovendien zijn katten vaak snel gestrest. „Dat zie je dan aan hun lichaam, aan de stand van hun oren, de snorharen, de staart. Je moet hun vertrouwen zien te winnen, dan kun je een stapje verder gaan. En geduld hebben.” Want een ontspannen dier levert de mooiste plaatjes op, weet Plevoets. Ze adviseert dan ook, voordat je een fotosessie met je hond of kat gaat doen: „Laat ze eerst even rennen, speel met ze, zodat ze hun eerste energie kwijt zijn. Anders zijn ze veel te opgefokt.”

Geweldig detail

Zo’n typisch ontspannen foto is bijvoorbeeld die van Patrick Hendriks. „Dit beeld van deze twee bengaaltjes is me de hele dag bijgebleven”, zegt Plevoets. „Supermooi van licht. Zie die puntjes in de ogen, en hoe mooi de kleuren matchen! Prima achtergrond ook, die stoort helemaal niet. Goed gekadreerd bovendien. En het kan natuurlijk een toevalsmoment geweest zijn, maar het blijft een geweldig detail: dat pootje van de ene kat op het hoofdje van de ander. Een prachtig plaatje!”

Alien-ogen

Jeroen van Alten

Ook ‘Enrique’ van Jeroen van Alten vindt ze goed gelukt – maar toch net niet helemaal. „Mooi beeld, die witte snorhaartjes tegen die zwarte achtergrond, en dat neusje. Perfecte scherptediepte ook. Maar die pupillen, dat is zonde. De fotograaf heeft ring lights gebruikt. Dat maakt de ogen bijzonder, maar tegelijkertijd voor mij ook storend – hoe langer je ernaar kijkt, hoe meer het een beetje een alien wordt. Jammer.”

Weer zo eentje waar eigenlijk niks op aan te merken valt: ‘Hailey’s grote avontuur’, van Aisa Joosten. „Mooi standpunt, mooie kleurencombinatie, mooie compositie. Gewoon een supermooi, sterk beeld. Deze klopt helemaal.” Nou ja, bijna dan. „Met een reflectiescherm hadden de ogen er misschien nog iets meer uitgesprongen. Maar ja, ik snap dat je dat niet zomaar toevallig bij je hebt.”

Medelijden

Ach, Katty heeft zo ontzettend veel mooie inzendingen gezien – vooral heel veel honden en katten, maar toch ook nog aardig wat konijnen en vogels, en zelfs een enkel paard – ze heeft bijna medelijden met de jury die hier straks een winnaar uit moet kiezen. Maar toch, als ze er nog eentje naar voren mag schuiven: ‘Let’s play hide and seek’, van Marlies.

Hailey’s grote avontuur
Aisa Joosten
Let’s play hide and seek
Marlies

„Technisch misschien niet de allerbeste foto, maar wel een heel speciaal, artistiek beeld. Mooi symmetrisch ook. Maar is dit nu een kat, of toch een hond? En hoe ligt die daar dan? Je ziet een pootje, een staartje… Maar waar is het hoofd? Onder het glas? Dit is een verhaal. Je móet blijven kijken om te kunnen achterhalen hoe dit zit.” Vooruit, toch één klein verbeterpuntje dan: „Vierkant was hij misschien nóg mooier geweest.”

U kunt uw foto’s met het thema ‘Huisdier’ inzenden tot vrijdag 28 september 17.00 uur via nrc.nl/fotowedstrijd