Reportage

Het Westerpark moet rustiger: ‘Er is hier echt altijd wel wat’

Talk of the Town Bewoners klagen al jaren over overlast, en nu is ook het stadsdeel overstag: de ‘festivallisering’ van het Westerpark wordt ingeperkt.

Rollende Keukens in het Westerpark. In de praktijk komt bij zo’n foodtruckparade ook een hoop geluid kijken.
Rollende Keukens in het Westerpark. In de praktijk komt bij zo’n foodtruckparade ook een hoop geluid kijken. Foto Joep Poulssen

„Vroeger was het Westerpark een hoofdprijs, nu is het een troostprijs.” In de buurt zeggen bewoners dit rijmpje wel eens tegen elkaar op. „Wij vinden ons park prachtig, maar we zien dat het steeds meer wordt overgenomen door evenementen”, zegt Esther van der Meer, die al twintig jaar in de buurt woont en bestuurslid is bij de vereniging Vrienden van het Westerpark. Is het echt zo erg? Ja, zegt Van der Meer. „Er zijn aan de lopende band festivals van elf uur ’s ochtends tot één uur ’s nachts, en dan vaak nog meerdere dagen.”

Hoewel het misschien overdreven is het Westerpark een „troostprijs” te noemen, gaat het met de evenementen inderdaad hard: vorig jaar waren er 111 dagen evenementen in het park – variërend van Milkshake tot de avondvierdaagse – en dit jaar staat de teller al op 108. De concentratie ligt uiteraard in het voorjaar en de zomer: afgelopen mei ging de Koningsdagviering bijvoorbeeld over in het Vrije Westen-festival op 5 mei, gevolgd door de Rollende Keukens, en daarna de NextWeb-conferentie.

Het is niet alleen het festival zelf dat overlast geeft, zegt Van der Meer. „Ook de opbouw en afbouw. Voor zo’n NextWeb wordt in zeven dagen een heel dorp opgebouwd in het park, met allerlei zwaar verkeer, dan is er twee dagen evenement, vervolgens weer drie dagen afbouw.” De dagen erna komt de gemeente met gierwagens langs om het gras te herstellen. Kortom: echt rustig wordt het zelden op de volkstuin die Van der Meer in het park heeft. „Er is hier echt altijd wel wat.”

Inmiddels ziet het stadsdeel – na jaren van protest uit de buurt – ook in dat de balans zoek is. Er hebben gesprekken met buurtbewoners plaatsgevonden, en in een notitie die afgelopen week werd gepresenteerd kondigt het stadsdeel aan maatregelen te gaan nemen. „We doen al het een en ander aan overlastbeperking, maar de laatste tijd is het te druk geworden in het park”, geeft Melanie van der Horst (D66), stadsdeelbestuurder van Amsterdam West toe. „Nu willen we samen met de buurt kijken hoe we een aantal pijnpunten gaan aanpakken.”

Een van die pijnpunten: muziek. Een festival als Rollende Keukens wordt vergund als een culinair festival, maar, zegt Van der Meer, in de praktijk komt bij zo’n foodtruckparade ook een hoop geluid kijken. Bij de Sunday Market is het hetzelfde verhaal. „Daar komen ook muziekpodia bij, die hoor ik tot in mijn volkstuin.” Om dit soort onvoorziene overlast tegen te gaan, wil het stadsdeel de criteria voor de vergunningen herzien.

Lees ook de Talk of the Town van afgelopen juni: ‘Overlast zou worden beperkt, maar is alleen maar verplaatst’, over het nieuwe evenementenbeleid in Amsterdam

Ander pijnpunt: bezoekersaantallen. Voor een gratis festival als Het Vrije Westen op 5 mei was het bezoekersaantal op 8.000 geschat – het werden er tijdens het piekmoment 18.000. „Met zo’n gratis festival is dat lastig te voorspellen”, zegt Van der Horst. „Als het mooi weer is, kan het ineens veel drukker worden dan gepland.” Een oplossing zou zijn om festivals niet meer gratis te maken. „Maar je wil ook niet het park op slot gooien.”

Feit is en blijft dat het grote grasveld in het Westerpark als een van de weinige locaties in de stad echt is bedoeld als festivalterrein: volgens het locatieprofiel mogen er 123 evenementdagen per jaar plaatsvinden. Ter vergelijking: in het Flevopark zijn dat er drie. Volgens Van der Horst is het niet uitgesloten dat het aantal toegestane dagen een stuk naar beneden gaat. „En we moeten ook beter kijken naar de invulling van die dagen. Bewoners geven aan dat ze buurtgerichte evenementen, zoals het buurtontbijt, erg waarderen. Dat zouden we in de toekomst vaker kunnen doen.”

Van der Meer pleit alvast voor een opzichter die de op- en afbouw van de evenementen zou kunnen coördineren én in de gaten zou kunnen houden of iedereen zich aan de regels houdt.

Ondertussen dringt de tijd: de aanvragen voor festivals in 2019 stromen al binnen. „Maar als de eerste plannen in januari af zijn, zijn we nog op tijd om de overlast voor komend jaar te verminderen”, verzekert Van der Horst. Voor Van der Meer blijft het dus nog even afwachten of ze komend jaar inderdaad rustig op haar volkstuin kan zitten. Dit weekend zal het trouwens wel meevallen met de herrie: dan is er alleen fotofestival Unseen.