Grote brand Musselkanaal, tientallen woningen ontruimd

De brand brak rond 23.00 uur uit in een fietsenzaak en verspreidde zich vervolgens naar verschillende nabijgelegen winkelpanden. Het vuur woedt nog steeds.

Brandweermannen op weg naar een 112-melding.
Brandweermannen op weg naar een 112-melding. Foto Lex van Lieshout/ANP

In het Groningse Musselkanaal heeft een grote brand een winkelpand in de as gelegd. Het vuur brak donderdagavond rond 23.00 uur uit in een fietsenzaak en heeft zich vervolgens verspreid naar omliggende winkels. De rook die vrijkwam trok over het nabijgelegen verzorgingscentrum, waarop alle inwoners werden geëvacueerd. De brand woedt vrijdagochtend nog steeds, maar is volgens de brandweer onder controle.

De 84 ouderen die in het verpleeghuis wonen zijn met ambulances en bussen afgevoerd. Een groot deel van hen is slecht ter been. Ook is een flatgebouw met appartementen en 28 aanleunwoningen ontruimd. De geëvacueerden hebben de nacht doorgebracht in een nabijgelegen woonservicecentrum.

‘Zeer grote brand’

Op beelden op sociale media is te zien dat er veel rook vrijkwam bij de brand. Vanwege de hevige rookontwikkeling heeft de brandweer rond middernacht een NL-Alert verstuurd naar omwonenden. De brandweer adviseert ramen en deuren te sluiten.

Het is nog niet duidelijk hoeveel schade de brand precies heeft aangericht. Wel spreekt de brandweer over een “zeer grote brand”. Volgens RTV Noord is in elk geval een filiaal van Kruidvat niet meer te redden. De brandweer verwacht tot in de loop van vrijdagochtend bezig te zijn met nablussen.