Europese Commissie

Airbnb belooft beleid aan te passen onder druk Brussel

Onder druk van de Europese Commissie en consumentenorganisaties gaat Airbnb zijn voorwaarden en prijzenbeleid transparanter maken. De internationale onlineverhuurder van privé-accommodaties was door Brussel op de vingers getikt omdat klanten vaak achteraf met allerlei kosten werden geconfronteerd. Dat is in strijd met de Europese consumentenregels.

Uiterlijk eind december zullen klanten bij hun boeking de totaalprijs van het verblijf te zien krijgen, inclusief alle extra kosten, zoals die voor schoonmaak of lokale belastingen, heeft Airbnb de Commissie beloofd. Die mogen niet meer achteraf bij de rekening worden opgeteld.

Als dat niet mogelijk is, bijvoorbeeld als het aantal reisdagen nog niet duidelijk is, moet klanten vooraf worden meegedeeld dat er mogelijk kosten bij komen. Ook belooft Airbnb een duidelijker klachtenregeling en moet het duidelijk worden dat klanten lokale verhuurders kunnen aanklagen in geval van schade of letsel.

Volgens Eurocommissaris Vera Jourová (Consumentenzaken) dienen onlinebedrijven als Airbnb zich aan dezelfde consumentenregels te houden als offlinebedrijven, en hun verantwoordelijkheid te nemen wanneer zaken fout gaan. Jourová zei „blij” te zijn met de reactie van Airbnb. (ANP)