In beeld

De jonge helden van Kashmir krijgen een martelaarsbegrafenis

Rustig is het nooit in Kashmir, de Noord-Indiase deelstaat die ook door Pakistan wordt geclaimd. Sinds 1947 willen de Kashmiri's het recht op zelfbeschikking. Na de chaotische onafhankelijkheid van India werd Kashmir een probleem. Het gebied was overwegend islamitisch, en Pakistan was er dan ook van overtuigd dat het bij dat land hoorde. India, gerund door premier Nehru, van wie de familie uit Kashmir kwam, vond dat het gebied bij India hoorde. Bijna dertig jaar geleden pakten jonge moslims de wapens op om te strijden voor onafhankelijkheid. De strijd van islamitische militanten heeft sindsdien aan tienduizenden mensen het leven gekost. Met de dood van een 22-jarige militantenleider in 2016 is de opstand een nieuwe, bloedige fase ingegaan. De afgelopen maanden gingen meermaals duizenden mensen de straat op. Elke keer wordt het levenloze lichaam van weer een strijder op de schouders geheven. Die strijders zijn de nieuwe helden in een regio waar de haat tegen het overwegende hindoeïstische India toeneemt.
Jonge Kashmiri’s, na het begin van het conflict geboren, zijn in steeds grotere aantallen bereid zich met stenen en wapens tegen de Indiase veiligheidsdiensten te keren.
Foto Mukhtar Khan/AP
Ondanks het toenemende aantal doden, en deels ook dankzij. Want de bijbehorende heroïsche begrafenissen van gestorven ‘martelaren’ zijn volgens de lokale politie een belangrijk middel waarmee jongeren door de militanten worden gelokt. Bij zo'n begrafenisceremonie lopen hele dorpen uit, zoals je op deze foto ziet uit 2016, bij de begrafenis van een militant die bij een vuurgevecht om het leven kwam.
Foto Farooq Khan/EPA
Bij deze bijeenkomst, in het dorp Pehlipora (zo'n 60 kilometer ten zuiden van de zomerhoofdstad Srinagar, werden drie leden van de pro-Pakistaanse groepering Hizbul Mujahideen, klommen mensen zelfs in bomen. Onder de omgekomen militanten was een gedeserteerde politieagent.
Foto Farooq Khan/EPA
In augustus 2017 kwam de rebellenleider Mohammad Yasin Yatoo, beter bekend als Mahmood Ghaznavi om bij een vuurgevecht met overheidstroepen in de regio Shopian in Jumma en Kashmir. De begrafenis in zijn geboortedorp Nagam trok veel belangstellenden, duizenden islamitische Kashmiri's sloten aan bij ceremonie. Deze vrouw strooit snoepgoed uit over de bergrafenisstoet.
Foto Adil Hussain/Polaris
Kashmiri moslimvrouwen rouwen terwijl zij vanuit het raam van een huis toekijken hoe mensen het lichaam van de gedode Nasarullah Mir wegdragen in een begrafenisstoet. Mir was een lokale militant bekend in het Hajin-gebied. Hij kwam samen met een andere strijder om het leven, net als twee commando's van de Indiase luchtmacht, tijdens een vuurgevecht in dezelfde regio in in de vroege ochtend op 11 oktober van dit jaar.
Foto Farooq Khan/EPA
Tientallen bewoners van het dorp Bahmnoo zijn aanwezig bij een begrafenisceremonie in juli 2017. In dit dorp werden zeker drie huizen verwoest tijdens een gevecht tegen het Idiase leger, 35 burgers raakten gewond, volgens lokale nieuwsdiensten.
Foto Farooq Khan/EPA
Bij de schermutselingen, vuurgevechten en veiligheidsacties die regelmatig plaatsvinden in Kashmir, sneuvelen niet alleen militanten en agenten of soldaten. In april 2016 kwamen bijvoorbeeld drie burgers, onder wie een vrouw, om toen Indiase overheidstroepen hard optreden tegen een demonstratie in Handwara. Op deze foto nabestaanden van de gedode vrouw.
Foto Farooq Khan/EPA
De bijbehorende heroïsche begrafenissen van gestorven ‘martelaren’ zijn volgens de lokale politie een belangrijk middel waarmee jongeren door de militanten worden gelokt. In mei 2018 brak bijvoorbeeld dit protest uit in de begrafenisprocessie voor een gedode militant in Srinagar. Eesa Fazili was een van de drie rebellen die omkwam tijdens een vuurwapengevecht met overheidstroepen.
Foto Farooq Khan/EPA
Onlangs nog werd een tiener door veiligheidstroepen gedood, daags nadat hij zich bij de militante Hizbul Mujahideen had aangesloten. De jongen was in het verleden al eens opgepakt voor het gooien van stenen. Volgens lokale media bezocht hij regelmatig ‘martelaarsbegrafenissen’(zoals deze, een foto uit 2016), waar hij zou zijn gerekruteerd.
Foto Farooq Khan/EPA
Nabestaanden en buren tillen het lichaam van Qaier Amin Bhat uit zijn huis in Srinagar, voor zijn begrafenisprocessie in juni 2018. De politie van de stad liet later weten dat traangas moest worden ingezet tegen de honderden rouwenden in de stoet.
Foto Dar Yasin/AP
Fazil Ahmed strijkt zijn overleden broer door de haren. Ahmed's broer werd geëerd tijdens een 'dubbele' ceremonie voor twee jonge mannen en een tienermeisje, die alledrie omkwamen bij een anti-India demonstratie die in juli van dit jaar werd georganiseerd in het dorp Hawoorah, zo'n 68 kilometer ten zuiden van Srinagar.
Foto Dar Yasin/AP
Burhan Wani, de jongen die in 2016 door de Indiase veiligheidsdiensten werd doodgeschoten, plaatste regelmatig video’s op Youtube waarin hij zei te vechten tegen de on-islamitische regering die de Kashmiri’s onderdrukte. Zijn begrafenis werd door tienduizenden Kashmiri’s bezocht.
Foto Dar Yasin/AP
Sinds Wani's dood is een dodelijke geweldsspiraal uitgebroken in Kashmir die nog altijd voortduurt.
Foto Dar Yasin/AP
Eind juni kondigde de politie in Kashmir aan dat voortaan harder zou worden opgetreden tegen het verheerlijken van gedode militanten tijdens hun begrafenissen, onder meer door wegen te versperren zodat de bijeenkomsten minder massaal kunnen worden.
Foto Dar Yasin/AP
Een begrafenis bij Khudwani, in het zuiden van Kashmir, juli 2018.
Foto Danish Ismail/Reuters