Burgemeester sluit Escobar-museum: ‘maffia-cultuur niet begunstigen’

Roberto Escobar beheerde in de Colombiaanse stad Medellín een museum ter nagedachtenis aan de bekendste drugsbaron ter wereld: zijn jongere broertje Pablo. De ‘gedenkplaats’ was opgenomen in de ‘Pablo Escobar Tour’, dagelijks ontving hij er tientallen toeristen. Deze week liet de burgemeester van Medellín de museumdeuren sluiten.

Volgens de politie hebben Roberto Escobar en zijn collega’s hun papieren niet op orde, wat als reden werd gebruikt het omstreden museum tijdens een inval te sluiten. De laatste toeristen hadden het pand nog niet eens verlaten.

Burgemeester Gutiérrez van Medellín hoopt dat de sluiting zorgt voor meer rust in zijn stad. Gutiérrez heeft zich al vaker uitgesproken tegen het narcoturismo dat Medellín overspoelt. Toeristen komen naar de stad om de plaatsen te bezoeken waar Escobar woonde, leefde en moordde.

Op een persconferentie zei Gutiérrez dat de sluiting van het museum een stap in „een ethische strijd” is. Hij vindt dat het museum „maffia-cultuur begunstigt”.

„Wat nu als we de verhalen van de slachtoffers van drugscriminaliteit zouden vertellen. Wat nu als we iets zouden doen om hén te herdenken, in plaats van de daders, die zoveel schade hebben aangericht, af te beelden als helden.”

Gutiérrez maakte eerder dit jaar al bekend dat hij de ‘Mónaco-flat’, een gebouw in het chique gedeelte van Medellín in handen van de Escobar-familie, wil sluiten. Op die plaats wil de burgemeester een park maken met een gedenkzuil voor de slachtoffers van de gewelddadige drugskartels in Medellín. „Alle symbolen van illegaliteit moeten verdwijnen.”

Pablo Escobar was de oprichter van het Medellín-kartel. Hij bouwde zijn drugsimperium in de jaren 70 op en beheerste uiteindelijk het grootste deel van de cocaïnehandel in Zuid-Amerika. Escobar was betrokken bij duizenden moorden. Hij zat achter diverse bomaanslagen, waaronder die op een vliegtuig van Avianca. Ook werden in zijn opdracht talloze politieagenten geëxecuteerd. In 1993 werd hij doodgeschoten door de politie.