Brieven

Brieven

Foto iStock

Elke keer als ik naar een televisiereportage over de opvang van vluchtelingen op een Grieks eiland als Lesbos kijk, treft het mij. De mooie, zonnige blauwe lucht en de golvende zee versus die vreselijke puinhoop van tenten, afval, vieze toiletten en de kinderen die daar tussen rondlopen.

Hier wonen vaders en moeders met kinderen soms wekenlang, gevangen in langlopende procedures, wachtend op toestemming om in Europa verder te kunnen en opnieuw een waardig, veilig leven op te bouwen.

Ik denk dan ook: waarom zetten we die wachttijd voor met name kinderen en hun ouders niet om in een paar leuke vakantieweken op een cruiseschip?

Die cruiseschepen varen met grote regelmaat langs de Griekse eilanden, waar ze vaak ook aanmeren. Ze zijn dus al in de buurt en kunnen een aantal weken worden ingezet voor deze groep mensen, die nu in zulke vreselijke omstandigheden leeft. Op die manier veranderen we deze verschrikkelijke weken in een mooie tijd, speciaal voor de kinderen, veranderen we hun leven-in-rotzooi in een tijdelijke vakantie.