België met miniem verschil weer eerste in FIFA-ranking

België is in het nieuwe klassement van de wereldvoetbalbond FIFA opnieuw de nummer één van de wereld. Nederland blijft op de zeventiende plaats.

De Rode Duivels stonden eerder al van november 2015 tot en met maart 2016 bovenaan. De nummer drie van het WK heeft een kleine voorsprong op Frankrijk. De wereldkampioen voerde de vorige ranglijst aan, maar moet nu België voor laten gaan met 0,13 punt.

Dat verschil is zo klein, dat de FIFA het zelf op twee aanvoerders van het mondiale klassement houdt. Zowel België als Frankrijk staat op 1729 punten, met als exacte score 1729,25 voor België tegen 1729,12 voor Frankrijk. Het is de eerste keer in de 25-jarige historie van de ranglijst dat het klassement volgens de FIFA twee koplopers heeft.

Sinds de introductie voerden acht landen de lijst aan. Duitsland, Brazilië, Italië, Frankrijk, Argentinië en Spanje wisselden elkaar door de jaren heen veelvuldig af als nummer één. In augustus 2011 mocht ook Nederland zich even het beste land van de wereld noemen. België en Nederland zijn de enige twee leiders die nooit de wereldtitel veroverden.

Donderdag werd ook bekend dat de FIFA het prijzengeld bij het WK voor vrouwen zal verhogen. Op het WK van 2015 in Canada werd er onder de 24 deelnemende landen 15 miljoen dollar (bijna 13 miljoen euro) prijzengeld verdeeld. Wat het nieuwe totaalbedrag wordt bij het WK volgende zomer in Frankrijk, zal eind oktober bekend worden gemaakt tijdens een FIFA-congres in Rwanda. Het prijzengeld zal „significant” stijgen, zei Emily Shaw, hoofd vrouwenvoetbal bij de FIFA. De bond wil het verschil tussen de mannen en de vrouwen verkleinen.

Het prijzengeld bij het WK 2022 voor mannen in Qatar is 440 miljoen dollar (377 miljoen euro) voor 32 teams. (NRC, ANP)