Zorgverzekeraar

Farmaceut gedaagd om kunstmatig hoge prijs medicijn

Verzekeraar Menzis voert vrijdag een rechtszaak tegen farmaceut AstraZeneca. Menzis verwijt het bedrijf de prijs van een medicijn tegen psychoses, Seroquel, kunstmatig hoog te hebben gehouden en eist miljoenen schadevergoeding. Niet eerder spande een verzekeraar zo’n zaak aan tegen een farmaciebedrijf; overleg over de kwestie bracht geen oplossing. Het patent op Seroquel liep in 2012 af, waarna AstraZeneca trachtte de duur ervan op te rekken. De rechter stelde in 2014 vast dat dit niet terecht was. Menzis vindt dat het daardoor te lang de hoge prijs heeft moeten betalen voor het medicijn, dat patentvrij 90 procent goedkoper te maken bleek. De verzekeraar zegt 4,2 miljoen euro te veel te hebben betaald en wil dat geld terug. Volgens Menzis misbruiken farmaceuten de mogelijkheid patenten te verlengen (evergreening) vaker. (NRC)