‘Weduwe arts Tuitjenhorn ontving 154.000 euro schadevergoeding’

Nico Tromp pleegde in 2015 zelfmoord nadat hij door de Inspectie op non-actief was gesteld. Die schorsing bleek later onterecht.

Anneke Tromp na afloop van een stille tocht voor haar overleden man.
Anneke Tromp na afloop van een stille tocht voor haar overleden man. Foto Remko de Waal/ANP

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft ruim 154.000 euro schadevergoeding betaald aan Anneke Tromp, de weduwe van huisarts Nico Tromp uit Tuitjenhorn. Dat schrijft de Volkskrant donderdag op basis van de vaststellingsovereenkomst. De advocaat van Tromp bevestigt aan de krant dat “een zeer ruime vergoeding voor reputatieschade” is uitgekeerd.

Vorige week werd al bekend dat de Inspectie een schikking had getroffen met Anneke Tromp. Met de schadevergoeding erkent de Inspectie formeel gezien geen aansprakelijkheid. Het bedrag is uitgekeerd als smartengeld aan de huisarts, dat zijn weduwe in ontvangst neemt. Het geld is dus geen vergoeding voor overlijdensschade. Wel heeft de Inspectie meermaals haar excuses aangeboden, zegt de advocaat van weduwe Anneke Tromp in de Volkskrant.

Lees ook: De open brief van Anneke Tromp, gepubliceerd in NRC.

Tromp werd in 2013 op non-actief gesteld omdat hij een terminaal zieke patiënt een hoge dosis morfine had gegeven waarna hij overleed. Het ziekenhuis waar Tromp werkte schakelde de Inspectie in, die de zaak naar justitie doorspeelde. Het OM deed een huiszoeking bij de arts, wat leidde tot suïcidale klachten bij Tromp.

Raad van State: schorsing onterecht

Hij liet zich opnemen in een instelling, enkele dagen later werd hij aangeklaagd voor moord. Toen besloot de Inspectie voor de Gezondheidszorg hem te schorsen. Kort daarna maakte Tromp een einde aan zijn leven. Twee jaar later schreef weduwe Anneke Tromp een open brief aan de toenmalige ministers van Volksgezondheid en van Justitie. Hierin stelt zij de Inspectie en het OM aansprakelijk voor de dood van haar man.

Uiteindelijk, na een hoger beroep, oordeelde de Raad van State in 2016 dat Tromp nooit geschorst had mogen worden. Een arts mag alleen geschorst worden als er een direct gevaar voor de veiligheid of gezondheid is en het nemen van maatregelen niet uitgesteld kan worden.