VS leggen sancties op aan Russen en Chinezen

De VS straffen China voor handel met een Russische wapenleverancier.

Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo eerder deze week op een persconferentie in Washington.
Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo eerder deze week op een persconferentie in Washington. Foto Jacquelyn Martin / AP

De Verenigde Staten hebben donderdagmiddag (lokale tijd) nieuwe sancties uitgedeeld aan Chinees en Russisch adres. De getroffen bedrijven deden zaken met een Russische wapenhandelaar.

De regering van president Donald Trump zette 33 Russische bedrijven en personen op de sanctielijst die voor of namens de Russische overheid zouden hebben gewerkt. Het is voor het eerst dat de VS om die reden sancties uitdelen.

Het Chinese militair agentschap EDD heeft volgens de Amerikanen gevechtsvliegtuigen en luchtdoelraketten van Rosoboronexport gekocht. Dat Russische staatsbedrijf staat sinds 2017 op een zwarte lijst in Washington omdat het wapens zou hebben verhandeld aan Noord-Korea, Iran en Syrië.

EDD wordt net als de 33 Russen de toegang tot de dollarmarkt ontzegd. Het agentschap krijgt geen exportvergunningen meer en mag geen handel meer drijven met Amerikaanse bedrijven of personen. EDD-directeur Li SHangfu wordt ook persoonlijk gestraft. De sancties zijn per direct van kracht, zegt een regeringsmedewerker tegen persbureau Reuters.

Twitter avatar Smita_Sharma Smita Sharma Just In- US imposes sanctions under #CAATSA on Chinese entity Equipment Development Department (EDD)& director Li Shangfu for Russia’s transfer to China of Su-35 combat aircraft & #S400 missile system-related equipment.What holds for India? @thetribunechd @ajaynewsman @MEAIndia https://t.co/7jb6pBtNRV