Vier jonge kinderen overleden bij aanrijding met trein in Oss

De begeleidster en een vijfde kind liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis. De kinderen werden vervoerd in een elektrische bolderkar van het merk Stint.

Het ongeval vond rond 8.20 uur plaats bij een bewaakte spoorwegovergang bij de Braakstraat. De toedracht is nog niet duidelijk.
Het ongeval vond rond 8.20 uur plaats bij een bewaakte spoorwegovergang bij de Braakstraat. De toedracht is nog niet duidelijk. Foto Vincent Jannink/ANP

In Oss zijn donderdagochtend vier jonge kinderen om het leven gekomen bij een aanrijding met een trein. Een elektrische bolderkar van een kinderdagverblijf werd geschept door een trein op een bewaakte spoorwegovergang. Het gaat om twee kinderen van vier jaar, een van zes en een van acht.

Bij het ongeluk raakten ook een 11-jarig kind en een 32-jarige begeleidster zwaargewond, zij liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Drie van de kinderen komen uit één gezin, een van hen overleefde het ongeval. Alle kinderen kwamen uit Oss, de volwassene uit Heesch, meldt de politie.

De vrouw en de kinderen waren onderweg van een voorschoolse opvang naar een basisschool in Oss. De kar kwam terecht op het spoor van de op dat moment gesloten, bewaakte spoorwegovergang, aldus de politie. Hoe dat heeft kunnen gebeuren is nog niet bekend. Een passerende trein heeft de bakfiets geschept. De vier kinderen zijn volgens de politie ter plekke overleden.

De kinderen werden vervoerd met een Stint, bevestigt een medewerker van het Nederlandse bedrijf Stintum. De elektrische karren zijn populaire voertuigen bij kinderdagverblijven. Er passen tien kinderen tegelijk in, de bestuurder staat achterop het voertuig.

Lees ook meer over de Stint: Elektrisch karretje bedoeld als veilig alternatief

Knuffels en bloemen

Er wordt verslagen gereageerd op het ongeval. Bij de spoorwegovergang laten mensen knuffels en bloemen achter ter nagedachtenis aan de slachtoffers. In Oss hangt bij verschillende gebouwen de vlag halfstok, net als bij het hoofdkantoor van de NS in Utrecht. Topman Roger van Boxtel betuigde zijn medeleven aan de betrokkenen.

Twitter avatar rogervanboxtel Roger van Boxtel Hoe erg, dit dramatische ongeluk in Oss. Onze gedachten zijn bij de slachtoffers, hun nabestaanden, bij de gewonden en bij de reizigers en onze collega’s die erbij waren. Wat een verdriet. #ns

Ook verschillende politici hebben hun steun betuigd aan de nabestaanden. Premier Mark Rutte liet vanaf de Europese top in Salzburg weten: “Heel Nederland leeft mee. Je kunt niet beginnen je voor te stellen wat het betekent voor de families van de slachtoffers.” Ook koningin Máxima zei dat haar gedachten uitgaan naar “alle families die hun kinderen hebben verloren”.

Twitter avatar MinPres Mark Rutte Diep geraakt door het ontzettend verdrietige nieuws uit Oss waar 4 jonge kinderen om het leven zijn gekomen bij een afschuwelijk ongeluk. Ik wens alle betrokkenen veel sterkte toe met dit zware verlies.

Op een spontaan ontstane herdenking donderdagavond in bij station Oss-West stroomden honderden mensen af, onder wie veel kinderen. Ook burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans was bij de plechtigheid aanwezig. Een aangepaste raadsvergadering begon een uur later dan gepland, omdat alle wethouders en raadsleden bij de herdenking wilden zijn.

Uit respect voor de slachtoffers liet de NS passerende treinen zachtjes langs het station rijden. Het kinderdagverblijf waar de vier overleden kinderen verbleven blijft vrijdag gesloten, zo meldt de directie donderdagavond.

Slachtofferhulp

Het ongeluk vond rond 08.20 uur plaats bij een bewaakte spoorwegovergang bij de Braakstraat. Onder meer de brandweer is met spoed naar de plek van het ongeluk gegaan en er zijn twee traumahelikopters ingezet. De Onderzoeksraad voor Veiligheid en de Inspectie Leefomgeving en Transport doen onderzoek naar de toedracht van het ongeluk. Zij kunnen onder meer beelden uit de frontcamera van de trein gebruiken.

Volgens ooggetuigen verloor de leidster donderdagochtend de controle over het voertuig. De politie kan dit nog niet bevestigen en benadrukt dat het onderzoek naar de oorzaak nog geruime tijd zal duren. “In deze fase van dit onderzoek lopen we niet vooruit op de uitkomsten daarvan.”

De burgemeester van Oss meldt dat er een opvangcentrum is ingericht in wijkcentrum De Hille. De politie heeft slachtofferhulp ingeschakeld voor getuigen van het ongeluk, ook de NS biedt ter plaatse nazorg aan passagiers en omstanders.

Het treinverkeer tussen Den Bosch en Oss werd meteen stilgelegd. Het spoor werd eind van de middag weer vrijgegeven, meldt de NS. Het spoorwegbedrijf spreekt tegenover ANP van een “vreselijk ongeval”. Spoorbeheerder ProRail noemt het “een inktzwarte dag”.

Gemeenteraadsvergadering aangepast

De gemeenteraad van Oss zal donderdagavond stilstaan bij de “tragische gebeurtenis”. Tijdens de geplande raadsvergadering wordt over één agendapunt een besluit genomen, de rest wordt uitgesteld, aldus de gemeente.

Voorafgaand aan de eerstedivisie-wedstrijd TOP Oss tegen Sparta vrijdag wordt een minuut stilte gehouden. De spelers van de thuisclub zullen rouwbanden dragen.

In de Tweede Kamer heeft de commissie Infrastructuur aan het begin van een debat over het openbaar vervoer kort stilgestaan bij het ongeval, meldt ANP. CDA-Kamerlid Agnes Mulder, die de vergadering voorzat, betuigde namens de Kamercommissie medeleven met de slachtoffers en nabestaanden. “Wij zijn hier als commissie erg door geraakt.” Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur, D66) zei tegen ANP dat nog niet duidelijk is of in technische zin iets is misgegaan met de overgang. “We moeten niets uitsluiten, maar alles onderzoeken.”

Twitter avatar SvVeldhoven Stientje v Veldhoven Wat een afschuwelijk nieuws uit Oss vanmorgen…. knoop in mijn maag bij dit bericht… 😔 Uit de grond van mijn hart- heel erg veel sterkte aan alle betrokkenen….