Topman Danske Bank stapt op wegens witwasaffaire

Verdachte transacties Het witwasschandaal bij Danske Bank treft topman Thomas Borgen. „Voor alle partijen is het beter dat ik mijn functie neerleg.”

De 54-jarige topman van Danske Bank, Thomas Borgen, kondigde woensdag aan op te stappen.
De 54-jarige topman van Danske Bank, Thomas Borgen, kondigde woensdag aan op te stappen. Foto Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix/ REUTERS

De topman van de grootste bank van Denemarken stapt op wegens een groot witwasschandaal in Estland. Bestuursvoorzitter Thomas Borgen zegt in een verklaring dat Danske Bank „niet heeft voldaan aan haar verantwoordelijkheden” in de zaak. „Dat betreur ik ten zeerste.”

Een bedrijf van een neef van de Russische president Vladimir Poetin kon van 2007 tot 2015 verdachte transacties uitvoeren bij de Estse tak van Danske Bank en zo mogelijk miljarden euro’s witwassen. Woensdag presenteerde de bank de resultaten van het eigen grootschalige onderzoek. De bank keek naar zo’n 200 miljard euro die tussen 2007 en 2015 liep via de Estse tak, Danske Bank concludeert dat „een aanzienlijk deel” verdacht is.

„Meerdere tekortkomingen bij de governance en controlesystemen van de bank maakten het mogelijk om de tak van Danske Bank in Estland te gebruiken voor verdachte transacties”, luidt een van de conclusies. Er was te weinig oog voor de gevaren van witwaspraktijken bij de Estse tak en medewerkers hebben zich niet gehouden aan hun wettelijke verplichtingen. De bank zegt dat er sancties zijn opgelegd, zoals ontslag, demotie, schorsing en het inhouden van bonussen.

De top van de bank, inclusief topman Borgen, heeft geen juridische fouten gemaakt, volgens het onderzoek. Toch is het volgens de 54-jarige Borgen, die sinds 1997 bij Danske Bank werkt, „beter voor alle betrokken partijen als ik mijn functie neerleg”. Voorzitter van de raad van commissarissen Ole Andersen zegt dat er „geen twijfel” bestaat dat „de problemen met betrekking tot de Estse tak veel groter waren dan we dachten”. Het Deense Openbaar Ministerie onderzoekt nog of het Danske Bank kan vervolgen wegens witwaspraktijken.

Onlangs kwam aan het licht dat ING voor 775 miljoen euro vervolging heeft afgekocht voor het faciliteren van witwassen in de jaren 2010 tot 2016. Het schandaal draait om vier zaken waarin criminelen ING-rekeningen misbruikten om miljoenen euro’s te verduisteren. De bank had de organisatie zo slecht op orde dat het deze praktijken niet opmerkte. Na maatschappelijke en politieke onrust moest financieel topman Koos Timmermans het veld ruimen, topman Ralph Hamers blijft zitten.

Correctie (20 september 2018): In een eerdere versie werd gesuggereerd dat 200 miljard euro via een Russische rekening was gelopen. Dat klopt niet. Het gaat om 200 miljard euro van zo’n 6.200 klanten die via de Estse tak van Danske Bank is gelopen.