‘Zeker honderd mensen verdronken bij scheepsramp Victoriameer’

Een veerboot kapseisde op het Victoriameer. Vermoed wordt dat het schip te zwaar beladen was.

Foto Fred Hoogervorst/Hollandse Hoogte

In het Tanzaniaanse deel van het Victoriameer zijn donderdag ten minste honderd mensen om het leven gekomen toen de veerboot waarop zij voeren kapseisde. Dat schrijft persbureau AP vrijdag op basis van lokale media. Gevreesd wordt dat het dodental nog flink zal oplopen.

Hoeveel mensen er precies aan boord waren, is moeilijk vast te stellen. Wel is bekend dat al 37 mensen uit het water zijn gered. De persoon die kaartjes voor de boottocht verkocht verdronk en ook de ticketmachine ging ten onder. Getuigen doen verschillende schattingen van drie- tot ruim vierhonderd opvarenden.

De boot voer tussen de eilanden Ukara en Bugolora De reddingsoperaties zijn gestaakt tot vrijdag. Het beroemde meer wordt bevolkt door veel krokodillen en nijlpaarden, die overboord geslagen mensen kunnen aanvallen.

Oorzaak onbekend

De oorzaak van het zinken van de MV Nyerere is nog niet bekend. Vaak ontstaan schipbreuken op het meer doordat boten te zwaar beladen zijn. Ook zijn er vaak onvoldoende reddingsvesten aan boord en kunnen veel opvarenden niet zwemmen. In 1996 kwamen op hetzelfde meer ruim 800 mensen om het leven nadat een ferry omsloeg.

In 1996 zonk een ferry op het Victoriameer. Daarbij kwamen meer dan achthonderd mensen om het leven, waarmee het een van de grootste scheepsrampen van de twintigste eeuw was.

Met een oppervlakte van bijna 70.000 vierkante kilometer (de grootte van Ierland) is het Victoriameer het grootste meer van Afrika. Het bevindt zich tussen Tanzania, Oeganda en Kenia.