‘Nederland heeft in Europa na Luxemburg de eerlijkste inkomensverdeling’

In een debat met GroenLinks-leider Jesse Klaver stelde VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff dat Nederland na Luxemburg de eerlijkste inkomensverdeling van Europa heeft. Eurostat publiceert geregeld over de ongelijkheid in de inkomensverdeling. Het bureau van de Europese Commissie berekent inkomensongelijkheid door het gemiddelde inkomen van de hoogste 20 procent van de bevolking te vergelijken met dat van de laagste 20 procent.

Uit de meest recente en complete cijfers, over 2016, blijkt dat die ongelijkheid in Nederland inderdaad relatief laag is: de 20 procent Nederlanders met de hoogste inkomens krijgen 3,9 keer meer inkomen dan de onderste 20 procent. In Luxemburg is dat vijf keer zo veel, een slechtere score dan Nederland dus. Onder West-Europese EU-landen (en ook als je IJsland, Noorwegen en Finland niet meetelt) doet alleen België het iets beter dan Nederland, met een ratio van 3,8. Nederland heeft dus inderdaad een van de eerlijkste inkomensverdelingen van Europa; alleen niet na Luxemburg, maar na België. We beoordelen de bewering als onwaar.