In beeld

Familiekiekjes van de Kennedy’s

Gewone familiekiekjes uit de vorige eeuw, zoals er zoveel bestaan van rijke Amerikaanse families. Maar op deze foto’s staan vaak gezichten die nog steeds over de hele wereld herkend worden. Hun verhalen zijn algemeen bekend. We zien hier de voorgeschiedenis van Camelot, de bijnaam van de kring rond de charismatische in 1963 vermoorde president John F. Kennedy (vrij naar het hof van koning Arthur). Het zijn jeugdfoto’s van hem en zijn familie, onder wie zijn broer Robert, de senator en presidentskandidaat die in 1968 vermoord werd en de derde beroemde broer, Edward, die 47 jaar lang een machtig lid van de Amerikaanse senaat was. In 1975 gaf hun moeder, Rose Fitzgerald Kennedy, haar persoonlijke fotoarchief aan de John F. Kennedy Presidential Library and Museum in Boston. Nu zijn er zeventienhonderd van die in totaal meer dan 10.000 familiefoto’s gedigitaliseerd en online gezet door de presidentiële bibliotheek. Digitalisering was geen eenvoudig karwei omdat de negatieven van het zeer brandgevaarlijke en instabiele nitraat-type zijn.
De familie Kennedy rond 1948 op hun buitenverblijf in Hyannis Port, Massachusetts. In dat jaar is een zus die niet op de foto staat, Kathleen, omgekomen bij een vliegtuigongeluk in de Ardèche, samen met haar geliefde, de in scheiding liggende protestantse Britse edelman Peter Wentworth-Fitzwilliam. Hun voorgenomen huwelijk leidde tot een grote familiecrisis bij de streng katholieke Kennedy’s. De oudste broer Joseph was al in 1944 omgekomen als oorlogsvlieger. Ook niet op de foto staat de oudste zus, Rosemary, die een geestelijke handicap had en in 1941 – afgedwongen door haar vader - een lobotomie moest ondergaan en sindsdien in psychiatrische instellingen verbleef. Van links naar rechts: John F. Kennedy, zus Jean Kennedy, moeder Rose Kennedy, vader Joseph P. Kennedy Sr., zus Patricia Kennedy, broer Robert F. Kennedy, zus Eunice Kennedy, en vooraan: broer Edward M. Kennedy.
John F Kennedy Library Foundation / EPA
1918: twee peuters op het strand van Nantasket, Massachusetts: de in de oorlog gesneuvelde oudste broer, Joseph P. Kennedy, Jr. (1915), met de latere president John F. Kennedy (1917)
John F Kennedy Library Foundation / EPA
Oktober 1936: Drie Kennedy-kinderen met twee vrienden in Palm Beach Florida. Rechts John F., daarnaast Robbert en vooraan links Patricia Kennedy.
John F Kennedy Library Foundation / EPA
Moeder Rose Fitzgerald Kennedy met haar twee oudste zoons Joseph (rechts) en de pasgeboren John aan het strand van Nantasket, Massachusetts.
John F Kennedy Library Foundation / EPA
1942: John F. Kennedy (midden) met vrienden in Charleston, South Carolina.
John F Kennedy Library Foundation / EPA
Mei 1913: Rose Fitzgerald met een onbekende man in Colon, Panama. Rose was al verloofd met Joseph P. Kennedy, met wie ze anderhalf jaar later zou trouwen.
John F Kennedy Library Foundation / EPA
1908: De achttienjarige Rose Fitzgerald poseert bij Windsor Castle in Engeland. Als lid van een rijke Iers-Amerikaanse familie had ze onder meer op een nonneninternaat in het Nederlandse Vaals gezeten. Ze studeerde piano aan het conservatorium in Boston en was toen deze foto werd gemaakt waarschijnlijk net verloofd met Joseph Kennedy.
John F Kennedy Library Foundation / EPA
December 1937: het gezin compleet. Joseph P. Kennedy Sr. (1888) en Rose Fitzgerald Kennedy (1890) met hun negen kinderen voor hun huis in Palm Beach, Florida. Voorste rij: Patricia (1924), Jean (1928), moeder Rose, Robert (1925), Edward (1932) in matrozenpakje en Kathleen (1920). Achterste rij: Joseph (1915), vader Joseph, John (1917), Eunice (1921) en Rosemary (1918).
John F Kennedy Library Foundation / EPA
Oktober 1934, op een schommel in Bronxville, New York. Bovenin Robert F. Kennedy, links Edward M. Kennedy en achterin Jean Kennedy.
John F Kennedy Library Foundation / EPA
Ergens in 1925 of 1926: de oudste Kennedy-kinderen staan in het zoute water van de baai van Nantucket Sound bij Hyannis Port, Massachusetts. Van links naar rechts: Rosemary, John, Eunice, Joseph en Kathleen.
John F Kennedy Library Foundation / EPA
Rond 1924. De zakenman Joseph P. Kennedy, Sr. voor zijn huis aan de Naples Road in Brookline, Massachusetts, met drie van zijn dochters: Rosemary, Kathleen en Eunice.
John F Kennedy Library Foundation / EPA
Augustus 1909: Rose Fitzgerald met haar vader John F. "Honey Fitz" Fitzgerald, burgemeester van Boston. Ze zijn op vakantie in Ierland, bij de beroemde basaltzuilen van Giant's Causeway in Bushmills, Noord Ierland.
John F Kennedy Library Foundation / EPA