Hans Laroes per direct weg bij KRO-NCRV

Dat maakte Laroes bekend via Twitter. In een brief aan zijn redactie schrijft Laroes dat zijn vertrek niet zijn eigen keuze is.

Hans Laroes vertrekt als interim-hoofdredacteur bij KRO-NCRV
Hans Laroes vertrekt als interim-hoofdredacteur bij KRO-NCRV Foto Valerie Kuypers/GPD

Interim-hoofdredacteur Hans Laroes vertrekt per direct bij omroep KRO-NCRV. Dat maakte hij donderdag zelf bekend via Twitter. De omroep heeft zijn contract niet verlengd en wil een andere aanpak. Dat schrijft Laroes in een brief aan de redactie van de omroep in handen van NRC.

Twitter avatar hanslaroes hans laroes Persoonlijk/professioneel nieuws: KRO-NCRV wil op enige termijn nieuwe hoofdredacteur. Mijn interim-periode is op 1 jan voorbij. Trots op de makers hier!

Laroes benadrukt dat zijn vertrek niet zijn eigen keuze is. “Er is veel te doen, en er moet hard worden gevochten. Het voelt voor mij alsof ik alles uit mijn handen laat vallen en alles nog een beetje onveiliger maak voor jullie.” Eerder deze maand werd bekend dat bij de omroep 24 van de circa 100 banen op de journalistieke afdeling verdwijnen omdat Brandpunt+ in januari van de televisie verdwijnt. Het is de eerste maatregel nadat bekend werd dat de publieke omroep flink moet bezuinigen. Het reorganisatieplan van de omroep ligt nog bij de ondernemingsraad.

Vertrek

Het contract van Laroes loopt officieel tot 1 januari maar hij schrijft dat hij te horen kreeg dat hij niet meer terug hoefde te komen. “Dus plotseling blijkt vandaag mijn laatste dag.” De KRO-NCRV kon nog niet reageren.

Laroes gaf sinds 1 juli 2016 leiding aan de omroep. Van 2002 en 2011 was hij hoofdredacteur van de NOS. Ook was hij tot november 2015 voorzitter van de Raad van Journalistiek. Bij zijn aanstelling in 2016 liet de KRO-NCRV weten dat Laroes “de innovatieve koers van de afdeling journalistiek” verder zou gaan ontwikkelen.