Opinie

Economische groei

Van welvaart wordt niet iedereen gelukkig

Illustratie iStock

Het gaat dezer dagen weer volop over economische groei. Terwijl onze welvaart al zowat de hoogste in de wereld is, willen we nog meer groei. Dat dat streven naar groei ten koste gaat van ons welzijn, is in Den Haag nog steeds niet doorgedrongen. Een voorbeeld: terwijl inwoners van de grote steden in het gedrang komen door toeristen, moet Schiphol zo nodig blijven groeien en gaat Lelystad uitbreiden. Gevolg is dat er nog meer toeristen komen en dat Gelderland en Overijssel overlast zullen ervaren. Nu al kun je 100 kilometer van Schiphol honderden vliegtuigen zien overkomen met alle schadelijke gevolgen van dien en straks kunnen we ze ook nog horen. Dit is maar één voorbeeld van de problemen die ontstaan als je economische groei als het hoogste doel ziet. Het klimaatprobleem is er ook een rechtstreeks gevolg van. Jarenlang werden natuurlijke grondstoffen verbruikt omdat ze zo lekker goedkoop waren en nu nog halen we zoveel mogelijk uit de grond en vragen we ons af wat de terugverdientijd van zonnepanelen is voordat we daarin investeren. Bij de aanschaf van een auto hebben we het daar niet over. Maar bij de aanschaf van zonnepanelen of een warmtepomp wel. Is dat niet vreemd? Gelukkig is de samenleving met een ongekende cultuurverandering bezig. Nu de regering nog.