Dit zijn de beste aquarellen van lezers volgens Siegfried Woldhek

Vakantietekenen Op de Achterpagina van NRC Weekend gaf Siegfried Woldhek deze zomer lessen in waterverven. Lezers konden een eigen aquarel inzenden.

De winnende aquarel ‘Oudegaaster Brekke-Friesland’ van Charles Hubert.

‘Laat het water het werk doen’, was de kop boven de eerste aflevering van de zomercursus waterverven van Siegfried Woldhek op de Achterpagina. Ruim honderd lezers stuurden een aquarel. Uit het water kwam een straat in Osaka tevoorschijn, het wad achter de dijk bij de Swarte Haan, een gesluierde vrouw aan de Marokkaanse kust en een reeds in 1978 overleden moeder.

Lees hier alle afleveringen terug: Zomercursus vakantietekenen Siegfried Woldhek

Sommige lezers waren duidelijk gevorderde waterververs, anderen – vermoeden we – net begonnen. Sommigen gebruikten duidelijk professioneel materiaal, een ander schilderde haar kleindochter op het strand met „weinig verf, een piepklein kwastje en zeewater”.

En dat is precies wat Siegfried Woldhek met deze cursus voor ogen stond: laten zien dat je met weinig iets moois kunt maken.

De negen overige inzendingen die geselecteerd werden als beste aquarellen (tekst loopt onder de tekeningen door):

Voor de selectie op deze pagina heeft de redactie de tekeningen vooral beoordeeld op de kracht van het water – want dat moest immers werken. De bootjes van Charles Hubert hebben – op voorspraak van Siegfried Woldhek – uiteindelijk de prijs (een workshop) binnengesleept. Met een paar lijntjes ving hij een zomerse middag in Friesland. Zijn tekening getuigt volgens Woldhek van veel lef. „Met twee penseelstreken een bootje uit het water halen, je moet maar durven.”

Monique Snoeijen is chef van de Achterpagina