Cocaïne

In Colombia wordt meer coca geteeld dan ooit

Het gebied waar cocaplanten worden verbouwd in Colombia is groter dan ooit, schrijven de Verenigde Naties in een zojuist verschenen rapport. De plant werd in 2017 op ruim 171.000 hectares gekweekt. Dat is 17 procent meer dan een jaar eerder. Ook produceren de gewassen meer bladeren dan enkele jaren geleden. De prijs van cocabladeren, de grondstof voor cocaïne, is daardoor afgenomen op de lokale markt – de totale waarde zou nu nog 2,3 miljard euro bedragen. Wereldwijd is nog geen grote prijsdaling zichtbaar. De VN waarschuwen dat de cocaproductie negatieve gevolgen kan hebben voor het vredesproces in Colombia, waar onder meer leden van de voormalige guerrillabeweging FARC in de cocahandel zitten. President Iván Duque overweegt de cocateelt te bestrijden door net als in het verleden per vliegtuig herbiciden over de planten te laten spuiten. (NRC)