Brexitnieuwsbrief #1: Theresa May wil dat de EU over de brug komt

Theresa May poogt in Salzburg de EU te overtuigen dat haar strategie logisch is. Ik schrijf mijn eerste nieuwsbrief over de Brexit. Wie van ons twee zal meer succes hebben?

Offensief in Oostenrijk

De Britten vinden de EU-top in Salzburg belangrijk. Vrijdag kreeg ik een e-mail met de mededeling dat Dominic Raab een interview wilde geven aan Europese kranten. Dan weet je: de Brexitminister wil zenden. “De Britten hebben concessies gedaan. Nu moet de EU over de brug komen”, zei hij in een kelderzaaltje van zijn ministerie.

Belangrijker, tijdens het interview kreeg ik de indruk dat hij hintte op een aanzet voor een compromis over de Ierse-grenskwestie (lees vraag 5 van dit vragenstuk). Raab herhaalde dat een douane-grens tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk onacceptabel is. Hij sloot niet uit dat Noord-Ierland relevante regels van de interne markt mocht volgen. Materie voor de fijnproevers. Maar dit soort ministapjes oppikken, is voor politici aan beide kanten van het Kanaal cruciaal om tot een akkoord te komen.

Scherpe Ivan

Als May, Raab, Barnier en Tusk niet zorgvuldig naar elkaar luisteren stevenen zij “slaapwandelend op een enorme crisis” af, waarschuwde Ivan Rogers, de Britse oud-ambassadeur in Brussel, die begin 2017 opstapte. Ik vind Rogers een van de scherpste denkers. Als je hem spreekt, krijg je een beschouwende monoloog met soms een cynische sneer. Hij geeft geen interviews, wel toespraken.

In Dublin begin deze maand constateerde Rogers dat de Britse en Europese onderhandelaars wel een akkoord willen, maar niet luisteren naar elkaars politieke beperkingen. Als gevolg ontstaat er geen ‘landingszone’ waar ze elkaar kunnen vinden. Rogers hield ook toespraken over de politiek achter het Brexitreferendum en over hoe nu verder.

Over migratie

Migratie was niet de enige reden dat Britten voor de Brexit stemden, maar de komst van migranten uit Polen, Litouwen, Bulgarije en Roemenië speelde een belangrijke rol in het debat. Ze zouden teren op sociale zekerheid, pakten banen af en drukten lonen. In een belangrijk rapport bekeek de Migration Advisory Committee wat van die beweringen klopt. Vrij weinig, zo blijkt. EU-migratie drukt niet de salarissen van Britse werknemers. EU-migranten dragen netto meer bij aan de schatkist dan dat ze kosten.

Akkefietje van de week

The Guardian meldt dat Keir Starmer, de Labour-schaduwminister voor de Brexit, zo boos was op Labour-leider Jeremy Corbyn dat hij bijna ontslag nam. Deze oud-topman van het Openbaar Ministerie is zo kalm dat je in een leeg restaurant je oren moet spitsen om hem te verstaan. Kennelijk haalt Corbyn bijzondere krachten bij Starmer naar boven. Corbyn had geprobeerd een voorstel van Starmer weg te moffelen om na de Brexit een douane-unie met de EU te vormen. Er is vooral aandacht voor strijd bij de Tories, maar ook Labour weet zich geen raad met de Brexit. Ik ben benieuwd naar de sfeer op het partijcongres dat zondag begint.

Cijfer van de week

2.300 pond

Zo veel dragen EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk gemiddeld meer bij aan de staatskas dan Britten, volgens het Migration Advisory Committee.

Fijne dag. Heb je nieuws, commentaar of zelf een beter Brexitplan? Mail me op m.garschagen@nrc.nl.