Benelux wil dezelfde zomer- en wintertijd hanteren

De premiers van Nederland, België en Luxemburg willen ervoor zorgen dat de drie landen in de toekomst in één tijdzone blijven.

De Belgische premier Charles Michel en Mark Rutte spraken donderdag in Salzburg.
De Belgische premier Charles Michel en Mark Rutte spraken donderdag in Salzburg. Foto Lisi Niesner/Reuters

Nederland, België en Luxemburg willen in de toekomst dezelfde zomer-en wintertijd hanteren, zodat de landen in één tijdzone blijven. Dat hebben de premiers van de drie landen donderdag afgesproken tijdens een kort overleg in Salzburg, waar momenteel een EU-top plaatsvindt. De drie landen lijken het niet eens over de manier waarop ze dit willen bewerkstelligen.

De Belgische premier Charles Michel sprak over “vorm van raadpleging” van de bevolking voordat een gezamenlijke beslissing wordt genomen. Een woordvoerder van premier Mark Rutte zegt echter dat het kabinet in Nederland niet denkt aan een referendum, maar aan een “lichte vorm van consultatie” .

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) heeft gezegd dat er rekening wordt gehouden met de wens van de Nederlandse bevolking. Volgens een woordvoerder is het ministerie nu bezig met het vormen van een kabinetsstandpunt. Die wordt mede bepaald door onderzoek onder focusgroepen, en standpunten van belangengroepen, koepels en bedrijven.

Lees ook: Brussel is eruit: verzetten klok moet stoppen

De Europese Commissie heeft voorgesteld om een einde te maken aan het verplicht verzetten van de klok. EU-Landen kunnen in 2019 zelf beslissen of ze overschakelen op zomer- of wintertijd.

“Het is onze prioriteit om een gemeenschappelijke beslissing te nemen en daar ook een aantal buurlanden bij te betrekken,” zegt Michel. “Denk aan Frankrijk, Duitsland en Italië.” Volgens de Belgische premier is het belangrijk dat de bevolking uiteindelijk mee kan besluiten of we verder gaan met de zomer- of wintertijd.