Politie moet dwangsom betalen voor slechte bescherming persoonsgegevens

Na zes maanden was de controle op de inzage van politiegegevens nog altijd onvoldoende. De Autoriteit Persoonsgegevens spreekt van “een ernstige zaak”.

Controles bij de grensovergang van Hazeldonk door de marechaussee (archieffoto). Foto Katrijn Van Giel

De Nationale Politie moet een dwangsom van 40.000 euro betalen aan de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), omdat de politie een door de privacytoezichthouder opgelegde deadline heeft gemist om persoonsgegevens beter te beschermen. Dat meldt de AP donderdagochtend in een persbericht. Het gaat om persoonsgegevens in het Schengen Informatiesysteem, waarmee inkomende en uitgaande personen en goederen in het Schengengebied worden gecontroleerd door grensbewakers.

De privacytoezichthouder deed eerder onderzoek naar hoe de politie gegevens uit het Schengen-systeem verwerkte en trof daarbij vijf “kwetsbaarheden” aan. De AP legde toen een dwangsom op van 200.000 euro: binnen zes maanden moest de politie verbeteringen doorvoeren, anders moest de politie het bedrag betalen. Op vier van de vijf punten slaagde de politie hierin. Maar de controle op wie de gegevens gebruikt of inziet, het vijfde punt, was na het verlopen van de deadline “nog steeds niet voldoende geregeld”, aldus de toezichthouder. De AP vordert daarom nu eenvijfde van de totale dwangsom in, 40.000 euro.

De privacytoezichthouder zegt op dit moment “opnieuw” te beoordelen of de politie nu wél voldoet aan de eisen. Zo nee, dan kan de AP opnieuw een dwangsom opleggen, waarschuwt de toezichthouder.

De politie erkent dat er onvoldoende beveiligingsmaatregelen waren, maar meldt dat de werkwijzen zijn aangepast om tegemoet te komen aan de bezwaren van AP. Hoewel onbevoegd en ongeoorloofd gebruik van het systeem niet werd gecontroleerd, betekent dat volgens de politie “niet dat de betreffende gegevens niet goed beveiligd waren”.

AP: ‘Ernstige zaak’

Het Schengen Informatiesysteem (SIS II) is een computersysteem waarmee de grensbewakers van de Koninklijke Marechaussee, de Douane en Nationale Politie binnen het Schengengebied informatie uitwisselen. Het systeem is opgezet vanwege het wegvallen van de interne grenscontroles en bevat informatie over vluchtelingen, verdachten van criminele activiteiten en vermiste personen.

“Wij vinden het een ernstige zaak als de Nationale Politie nog steeds tekortschiet bij het regelmatig controleren van het gebruik van deze politiegegevens”, zegt voorzitter Aleid Wolfsen van de AP in het persbericht. “Politiegegevens moeten gewoon goed beschermd zijn. Punt. Geen discussie over mogelijk.”

Correctie 20 september 11.17 uur: in een eerdere versie van dit bericht werd gesproken van een boete. Het gaat om een dwangsom, en dat is hierboven gewijzgid.

    • Chris Koenis