Wie draagt wat en waarom?

Carla Dik-Faber (ChristenUnie)

Het Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber heeft een reputatie hoog te houden als het gaat om Prinsjesdagkleding. Ze verscheen de afgelopen jaren onder meer in outfits gemaakt van treinstoelbekleding, gerecyclede PET-flessen en Staphorster klederdrachtstoffen. De jurk die ze dit jaar droeg is door ontwerper Judith van Vliet gemaakt van gerecyclede jeans en Nederlandse wol. De er niet per se goed bij passende hoed en schoenen met ‘Mondriaanstrepen’ zijn van de eveneens Nederlandse Amber Ambrose Aurèle.

Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren)

Op het eerste gezicht droeg Tweede Kamerlid Esther Ouwehand een vrolijke, gedessineerde jurk. Maar nee: de 1.200 witte kruizen op de roze stof symboliseren de meer dan 1.200 dieren die elke minuut in Nederland worden geslacht. Haar gast (met bijpassende ceintuur) is Maria Du Toit van de Save Movement, een beweging van activisten die wakes bij slachthuizen houden.

Annie Schreijer-Pierik (CDA)

Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik droeg een ensemble van de Nederlandse couturier Mart Visser. Visser ontwierp de jurk als ode aan zijn in 2009 overleden moeder, CDA-politica Marry Visser-van Doorn. „Mijn inspirerende voorbeeld”, schreef Schreijer-Pierik dinsdag op Twitter.

Selçuk Öztürk (Denk)

Op zijn Facebook-pagina plaatste Tweede Kamerlid Selçuk Öztürk maandag foto’s van zichzelf met vijf verschillende hoeden. Ook mannen zouden aan de hoedentraditie moeten kunnen deelnemen, schreef hij. Bezoekers van de pagina mochten bepalen welke het werd. Ze kozen voor een knaloranje fez, een traditioneel hoofddeksel ten tijde van het Ottomaanse Rijk dat in 1925 werd verboden door Atatürk – het zou een symbool zijn voor alles wat niet deugde aan het oude rijk. De andere keuzes waren een zwarte pet, een zwarte gleufhoed, een zwarte bontmuts en een rode fez, de gebruikelijke kleur voor het hoofddeksel.

Marianne Thieme (Partij voor de Dieren)

Nog zo iemand die elke Prinsjesdag weer alles uit de kast trekt (lees: iets laat maken) om een punt te maken. Dit jaar haakt Tweede Kamerlid Marianne Thieme in op de discussie over de namen van vleesvervangers. In Nederland moest De Vegetarische Slager – mede opgericht door de ex-man van Thieme – woorden als gehakt en tonijn vervangen door fantasiewoorden als ‘gehackt’ en ‘visvrije tonyn’. Op de hoepelrok van Thieme staan de namen van alle vleesvervangers die in Europa te koop zijn, „nu het nog kan”. De outfit werd gemaakt door Yasmina Ajbilou, die is gespecialiseerd in duurzame mode.

Dilan Yeşilgöz (VVD)

Als woordvoerder emancipatie leek het Tweede Kamerlid Dilan Yeşilgöz „wel mooi” het eerste pak voor vrouwen van Suits for Dudes te dragen, een (maat)pakkenmerk dat ooit begon met ‘hufterproof’ jasjes voor studenten. Yesşilgöz maakt haar driedelige pak af met een hoed van het beroemde Borsalino, dat vorig jaar failliet ging en dit jaar een doorstart maakte. De broche is een familiestuk.

Foto Piroschka van de Wouw/ANP

Sieneke van der Graaf (ChristenUnie) droeg een Prinsjesdagjurk van een Syrische kleermaker. Lees ook: Jurk van Syriër, hoed van Groningse

Bruno Bruins (VVD)

In navolging van Sigrid Kaag, die afgelopen in mei tijdens een handelsmissie naar India een jurk van Ronald van der Kemp droeg die was gemaakt van een stof die was gemaakt van gerecycled textielafval, koos ook de minister voor Medische Zorg voor een outfit van circulair materiaal. UPSET, een bedrijf dat mede werd opgericht door een voormalige topman van C&A Benelux, zorgde voor het garen, dat een mix is van katoen en zijde. Khaloom, een Indiase start-up die zich inzet voor eerlijke productie, heeft er een handgeweven stof van gemaakt. Het pak werd in elkaar gezet door SuitSupply.