Vier kinderen overleden na aanrijding met trein in Oss

Ongeluk Bij de aanrijding met een elektrische bakfiets van een kinderdagverblijf raakten ook een kind en een volwassene zwaargewond.

In Oss zijn donderdagochtend vier jonge kinderen om het leven gekomen bij een aanrijding tussen een elektrische bakfiets en een trein bij een spoorwegovergang. Bij het ongeluk raakten ook een kind en een volwassene zwaargewond, zij liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis.

De kar was van een kinderdagverblijf en was onderweg naar een school in Oss. Dat bevestigt de politie na berichtgeving van lokale media. Volgens een politiewoordvoerder zijn het kinderen „van basisschoolleeftijd”.

Wat zich precies heeft afgespeeld was donderdag rond het middaguur nog niet duidelijk. Het ongeval vond donderdagochtend rond 08.20 uur plaats bij een bewaakte spoorwegovergang bij de Braakstraat in de Brabantse plaats. Onder meer de brandweer is met spoed naar de plek van het ongeluk gegaan en er zijn twee traumahelikopters ingezet. De Onderzoeksraad voor Veiligheid doet verkennend onderzoek.

De slachtoffers werden vermoedelijk vervoerd in een elektrische bolderkar van het merk Stint, een populair vervoersmiddel bij kinderdagverblijven. In de kar kunnen tien kinderen tegelijk zitten, het voertuig wordt vanachter bestuurd door een begeleider. De oprichter van het bedrijf is onderweg naar de plaats van het ongeluk.

‘Een inktzwarte dag’

De gemeente Oss heeft voor directe betrokkenen en familie een opvangcentrum ingericht in wijkcentrum De Hille. De politie heeft slachtofferhulp ingezet voor getuigen van het ongeluk, en ook de NS biedt ter plekke nazorg aan passagiers en omstanders.

De burgemeester van Oss, Wobine Buijs-Glaudemans, laat weten „enorm van slag te zijn” door het ongeluk. Op Twitter reageerde premier Rutte dat hij „diep geraakt” is door het „afschuwelijke ongeluk”. Ook Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, en NS-topman Roger van Boxtel hebben via sociale media hun steun betuigd aan de nabestaanden.

Door het ongeluk lag het treinverkeer tussen Den Bosch en Oss de hele ochtend stil. Spoorwegbeheerder ProRail noemt het “een inktzwarte dag”. Het bedrijf onderzoekt hoe het ongeluk heeft kunnen plaatsvinden.