Vergelding

China belast Amerikaanse import in reactie op invoerheffing VS

China heeft dinsdag maatregelen aangekondigd in reactie op nieuwe Amerikaanse importheffingen. Het land gaat 10 procent heffen op invoer van vloeibaar aardgas (lng) uit de VS. Ook op tal van andere categorieën Amerikaanse goederen, met een totale waarde van 60 miljard dollar (51 miljard euro), komt zo’n heffing, aldus persbureau Reuters. De Chinese aankondiging volgt op de bekendmaking door president Trump, maandag, voor 200 miljard dollar aan Chinese producten te gaan belasten. Per 24 september geldt daarvoor een invoertarief van 10 procent, later dit jaar wordt dat 25 procent. Trump waarschuwde de Chinezen tegelijk geen vergeldingsmaatregelen te treffen. Gebeurt dat toch, dan ligt een volgend pakket aan heffingen al klaar op Chinese import ter waarde van 267 miljard dollar. (NRC)