Verdere stappen in vredesproces tussen Noord- en Zuid-Korea

De twee landen willen verder werken aan denuclearisering, een spoornetwerk en gezamenlijk de Zomerspelen van 2032 organiseren.

De Zuid-Koreaanse president Moon (l) en de Noord-Koreaanse leider Kim (r) schudden elkaar de hand in Pyongyang.
De Zuid-Koreaanse president Moon (l) en de Noord-Koreaanse leider Kim (r) schudden elkaar de hand in Pyongyang. Foto AFP

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in hebben woensdag verdere stappen gezet in het vredesproces op het Koreaanse Schiereiland. Kim heeft zich bereid verklaard een van zijn belangrijkste nucleaire testlocaties op te doeken. Ook zegt hij nog voor het eind van het jaar een historisch bezoek aan Seoul te willen brengen.

De derde ontmoeting tussen de twee Koreaanse leiders dit jaar duurt drie dagen en vindt plaats in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. In een gezamenlijke verklaring schrijven de twee buurlanden volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap dat Noord-Korea heeft toegezegd om de Yongbyon-reactor te sluiten. Internationale waarnemers zouden mogen toezien op de “permanente ontmanteling” van de belangrijke raketbasis Tongchang-ri.

Voorwaarde voor de ontmanteling is wel dat de Verenigde Staten “vergelijkbare maatregelen” nemen in navolging van de top op 12 juni, toen Kim in Singapore een ontmoeting had met de Amerikaanse president Donald Trump. Het is nog niet precies duidelijk wat Pyongyang precies van Washington verwacht.

Lees ook: Noord- en Zuid-Korea openen gezamenlijk verbindingsbureau

Zomerspelen van 2032

Kim zei op een persconferentie dat hij “binnenkort Seoul hoopt te bezoeken”. Hij zou de eerste Noord-Koreaanse leider zijn die dat zou doen. De twee landen hebben verder afgesproken te werken aan een gezamenlijk spoornetwerk, gezinshereniging en hun gezondheidszorg. Ook willen Seoul en Pyongyang gezamenlijk de Olympische Zomerspelen van 2032 organiseren. President Trump heeft op Twitter enthousiast gereageerd op de uitkomst van de top.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Kim Jong Un has agreed to allow Nuclear inspections, subject to final negotiations, and to permanently dismantle a test site and launch pad in the presence of international experts. In the meantime there will be no Rocket or Nuclear testing. Hero remains to continue being……..

 

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump ….returned home to the United States. Also, North and South Korea will file a joint bid to host the 2032 Olympics. Very exciting!

Noord-Korea beloofde in het verleden meerdere keren een einde te maken aan zijn kernwapenprogramma, en bleek vervolgens afspraken niet na te komen. De onderhandelingen tussen de VS en Noord-Korea verliepen de afgelopen maanden moeizaam. De Verenigde Naties waarschuwden in augustus dat Pyongyang ook sinds de top met Trump in juni is doorgegaan met zijn kernwapenprogramma. De Amerikaanse president besloot een bezoek van zijn minister van Buitenlandse Zaken af te zeggen omdat er niet genoeg vooruitgang werd geboekt.

Lees ook: De familie Kim doet beloftes en gaat er met de buit vandoor