Topman Danske Bank weg om witwasschandaal

Danske Bank concludeert in een onderzoek dat het ernstige fouten heeft gemaakt met zijn Estse tak , waar voor miljarden euro’s aan verdachte transacties konden worden gedaan.

Thomas Borgen, de topman van Danske Bank, legt zijn functie neer vanwege een Russisch witwasschandaal.
Thomas Borgen, de topman van Danske Bank, legt zijn functie neer vanwege een Russisch witwasschandaal. Foto Anne Baek/EPA

De topman van de grootste bank van Denemarken stapt op vanwege een groot witwasschandaal in Estland. Bestuursvoorzitter Thomas Borgen zegt in een verklaring dat Danske Bank “niet heeft voldaan aan zijn verantwoordelijkheden” in de zaak, schrijft persbureau Reuters. “Dat betreur ik ten zeerste.”

Lees ook: Deense bank verwikkeld in Russisch witwasschandaal

Woensdag presenteerde de bank de resultaten van het eigen grootschalige onderzoek naar transacties via Estland. De bank keek naar zo’n 200 miljard euro tussen 2007 en 2015, waarvan volgens Danske Bank “een aanzienlijk deel” verdacht is.

Eerder kwam uit dat een bedrijf in handen van een neef van de Russische president Vladimir Poetin van 2007 tot 2015 verdachte transacties kon uitvoeren via de Estse tak van Danske Bank en mogelijk miljarden euro’s witwassen. In februari bleek dat Danske Bank al in 2013 van de zaak op de hoogte was, maar pas in 2017 een onderzoek instelde.

Het Deense openbaar ministerie maakte in mei bekend te onderzoeken of het Danske Bank kan vervolgen voor de witwaspraktijken via zijn Estse onderdeel. Dat onderzoek loopt nog.

‘Problemen groter dan we dachten’

De bank concludeert dat Borgen en andere bestuurders geen juridische fouten hebben gemaakt. Toch is het volgens de topman “beter voor alle betrokken partijen als ik mijn functie neerleg”. Voorzitter van de raad van commissarissen Ole Andersen zegt dat er “geen twijfel” bestaat dat “de problemen met betrekking tot de Estse tak veel groter waren dan we dachten”.

De Estse toezichthouder Finantsinspektsioon concludeert in in een reactie dat er sprake was van “serieuze tekortkomingen in de organisatie” van Danske Bank. Het zal met Deense collega’s overleggen wat het met de conclusies van het rapport gaat doen.

De 54-jarige Borgen begon in 1997 bij Danske Bank en werd in 2013 aangesteld als bestuursvoorzitter. Hij blijft in functie tot een nieuwe bestuursvoorzitter is gevonden.

Correctie (20 september 2018): In een eerdere versie werd gesuggereerd dat 200 miljard euro via een Russische rekening was gelopen. Dat klopt niet. Het gaat om 200 miljard euro die in totaal via de Estse tak van Danske Bank is gelopen.