Reactie op onthulling

Moskou ontbiedt Nederlandse ambassadeur om spionagezaak

De aanhouding van twee Russische spionnen, dit voorjaar in Den Haag, krijgt nu ook diplomatieke consequenties. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dinsdag de diplomatieke vertegenwoordigers van Nederland en Zwitserland ontboden. Dat bevestigt een woordvoerder van Buitenlandse Zaken na berichtgeving van het Russische staatspersbureau Sputnik. Moskou reageert hiermee op de onthulling van NRC en de Zwitserse krant Tages-Anzeiger over de arrestatie van twee medewerkers van de Russische veiligheidsdienst GROe. De twee in Nederland opgepakte spionnen waren van plan om in te breken op het computernetwerk van het Spiez-laboratorium. Dit laboratorium onderzocht gifgasaanvallen in Syrië en de aanslag op de Russische dubbelspion Sergej Skripal. (NRC)