Podcast

Onbehaarde Apen: Waarom we het nooit eens worden over Pluto

Is Pluto een planeet? En mag je nog Brontosaurus zeggen? Over sommige wetenschappelijke termen lopen de emoties hoog op. Want wie bepaalt eigenlijk hoe een dier, plant of tijdsvak heet? En wat moet er gebeuren voor zo’n naam uit de schoolboeken verdwijnt?

‘Pluto geen planeet? Alleen in New York’ kopte The New York Times in 2001. Wegens ruimtegebrek koos het Rose Center for Earth and Space ervoor Pluto weg te laten in de museumzaal met planeten. Paniek alom, want op school hadden de bezoekers toch echt geleerd dat er negen planeten zijn in plaats van acht.

Wat inspireerde deze beslissing, die het begin van een - misschien wel eindeloze - wetenschappelijke discussie betekende? Je hoort het, in deze aflevering van Onbehaarde Apen.

Luister ook de vorige aflevering van Onbehaarde Apen: Ons hallucinerende brein.

Productie Mirjam van Zuidam.