Top Korea’s

Kim belooft permanente ontmanteling raketbasis

Top Pyongyang Noord- en Zuid-Korea willen verder werken aan denuclearisering en aan een gezamenlijk spoornetwerk en zorgstelsel.

Moon Jae-in (links) en Kim Jong-un spraken na afloop van hun top de pers toe.
Moon Jae-in (links) en Kim Jong-un spraken na afloop van hun top de pers toe. Foto Pyeongyang Press Corps/AFP

De Noord-Koreaanse leider Kim heeft woensdag bij een ontmoeting met de Zuid-Koreaanse president Moon toegezegd een grote raketbasis te sluiten, onder toezicht van buitenlandse inspecteurs. Kim toonde zich ook bereid een belangrijke nucleaire testlocatie te sluiten, mits de VS „vergelijkbare maatregelen” nemen. Uit eerdere uitlatingen van Noord-Koreaanse functionarissen bleek dat ze willen dat de in Zuid-Korea gelegerde Amerikaanse troepen worden teruggetrokken en dat de VS hun nucleaire paraplu voor Zuid-Korea en Japan opgeven – iets waar de Amerikanen voorlopig niet voor voelen. De derde top tussen de twee Koreaanse leiders dit jaar duurt drie dagen en vindt plaats in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. De top is een vervolg op de ontmoeting die Kim in juni had met de Amerikaanse president Trump in Singapore. (NRC)