Miljoenenschikking in misbruikzaak bisdom van Brooklyn

Het gaat om een van de hoogste bedragen die ooit toegezegd aan slachtoffers van misbruik in de Katholieke Kerk in de Verenigde Staten

Nicholas DiMarzio, bisschop van het bisdom van Brooklyn in New York in 2015.
Nicholas DiMarzio, bisschop van het bisdom van Brooklyn in New York in 2015. Foto Gregory A. Shemitz/Reuters

Vier mannen hebben een schikking getroffen met het bisdom van Brooklyn. Ze stellen als kind door een kerkleraar seksueel te zijn misbruikt. Het gaat om een compensatie van 27,5 miljoen dollar (ongeveer 23,6 miljoen euro) in totaal. Dat bericht The New York Times dinsdag.

De mannen zouden als jongetje tussen 2003 en 2009 herhaaldelijk zijn misbruikt. In een verklaring bij de schikking stelt het bisdom dat de dader een vrijwilliger was bij de kerk, geen geestelijke. Ieder slachtoffer krijgt 6,8 miljoen dollar (5,8 miljoen euro). Het is een van de hoogste bedragen die de Katholieke Kerk ooit in de Verenigde Staten heeft toegezegd vanwege een misbruikzaak.

Sinds juni 2017 hebben zich 414 mensen gemeld voor een schadevergoeding bij het Onafhankelijke Verzoenings- en Compensatieprogramma in Brooklyn. Over het hele land zijn dergelijke programma’s opgezet.

Lees ook: Welke kardinalen en bisschoppen komen voor in de misbruikdossiers van de Rooms-Katholieke Kerk?

Grootste crisis sinds de Reformatie

Nieuwe misbruikzaken blijven zich nog altijd aandienen. De New Yorkse openbaar aanklager heeft een aantal weken geleden alle acht rooms-katholieke bisdommen in de staat gedagvaard voor hoe zij omgaan met meldingen van misbruik. Daarnaast heeft een groot onderzoek afgelopen zomer blootgelegd dat meer dan driehonderd priesters meer dan duizend kinderen hebben misbruikt in de staat Pennsylvania.

Er zijn Vaticanisten die spreken van de grootste crisis in de Rooms-Katholieke Kerk sinds de Reformatie in de zestiende eeuw.