Journalist overleden na val in activistenkamp Hambacher bos

De journalist deed verslag van de politieacties tegen milieu-activisten in het bos in Duitsland. Zij demonstreren tegen de winning van bruinkool.

Milieu-activisten in het Duitse Hambacher bos verzetten zich tegen de plannen om bruinkool te winnen in dit gebied.
Milieu-activisten in het Duitse Hambacher bos verzetten zich tegen de plannen om bruinkool te winnen in dit gebied. Foto Oliver Berg/AP

Een journalist is woensdag overleden in een activistenkamp in het Hambacher bos, gelegen tussen Aken en Keulen. De man zakte door een vijftien meter hoge hangbrug die was gespannen tussen twee boomhutten. Dat meldt de Duitse politie.

Hulpverleners en de politie probeerden de man nog te redden, maar hij overleed kort na de val aan zijn verwondingen. Over de identiteit van het slachtoffer is nog niets bekend, ook is het onduidelijk voor welk medium hij schreef. Het activistenkamp werd sinds vorige week donderdag ontruimd. Volgens de politie was er op het moment van het ongeluk geen sprake van een politie-optreden. Activisten weerspreken deze lezing.

Twitter avatar Polizei_NRW_AC Polizei NRW AC Bei der verunfallten Person handelt es sich mit hoher Wahrscheinlichkeit um einen Journalisten. Wir bedauern den tragischen Unfall und informieren Euch weiterhin an dieser Stelle! #HambacherForst #Polizei #Aachen

De politie heeft de ontruiming van kamp voorlopig stilgelegd. Activisten hebben de politie en RWE opgeroepen om het kamp te verlaten en de operatie af te blazen. In een reactie stelt de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Ernst Seehofer (CSU) dat “we zo niet verder kunnen gaan”.

Bekijk ook deze fotoreportage: Het verlaten mijndorp Borschemich

Eeuwenoude bomen

Al een aantal maanden demonstreren milieu-activisten tegen de plannen van het Duitse energiebedrijf RWE om in dit gebied bruinkool te winnen. Daarvoor moeten de eeuwenoude bomen in het bos worden gekapt. Ook is een aantal dorpen in de omgeving ontruimd. Sinds eind jaren zeventig is RWE eigenaar van het bos en in de afgelopen dertig jaar is een steeds groter deel van het bos gesneuveld voor de winning van bruinkool.

Voor het protest hebben de activisten tientallen boomhutten en hangbruggen gebouwd, zodat zij zich snel kunnen verplaatsen. De omgekomen journalist deed verslag vanuit het kamp.

Correctie 20-09 16.00 uur: in een eerdere versie van dit artikel werd Herbert Reul genoemd als minister van Binnenlandse Zaken. Reul vervult deze functie in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, Horst Seehofer is minister van heel Duitsland, dat is hierboven aangepast.