Duitsland

Inlichtingenchef Maassen moet weg na Chemnitz-uitspraken

De Duitse inlichtingenchef Hans-Georg Maassen gaat verder als een van de vijf staatssecretarissen van Binnenlandse Zaken. Maassen kwam in opspraak toen hij een bij demonstraties in Chemnitz gedraaide video waarin rechtsradicalen joegen op mensen met mogelijk een migratieachtergrond, aanmerkte als nep. Later kwam hij ervan terug. De overplaatsing is het compromis dat dinsdag voortkwam uit overleg tussen kanselier Merkel en andere coalitieleiders, Seehofer (CSU) en Nahles (SPD). Nahles eiste Maassens vertrek, de conservatieve Seehofer bleef hem steunen en lijdt nu geen gezichtsverlies in aanloop naar de Beierse deelstaatverkiezingen in oktober. Maassen gaat er financieel op vooruit, in plaats van 11.000 euro verdient hij straks 14.000 euro per maand, schrijft de Süddeutsche Zeitung. (NRC)