De eerste ruimtetoerist is een excentrieke Japanse miljardair

Yusaku Maezawa wordt de eerste commerciële ruimtetoerist die de maan rondgaat. SpaceX-oprichter Elon Musk kondigde dat maandagavond aan. Het wordt voor het eerst sinds 1972 dat een mens naar de maan gaat.

Maezawa, 42 jaar oud, geniet in Japan nationale bekendheid om zijn excentrieke stijl van ondernemen en zijn voorliefde voor kunst en exclusieve auto’s. Hij vergaarde een vermogen van zo’n 3 miljard dollar als oprichter van het grootste Japanse online warenhuis Zozotown en het kledingmerk Zozo.

De aanstaand ruimtetoerist neemt een groep van zes tot acht kunstenaars mee aan boord. De kunstenaars, van verschillende disciplines, vliegen gratis mee en krijgen de opdracht bij terugkomst op aarde de opgedane inspiratie en ervaring te benutten voor een kunstwerk.

Er heerst nog veel onzekerheid rond de maantrip. Zo werd niet bekendgemaakt wat Maezawa gaat betalen; schattingen van het ruimteticket lopen uiteen van tientallen tot meer dan 100 miljoen dollar. Dit is onder meer nodig om de kosten te dekken voor de ontwikkeling van de raket die hem naar boven gaat sturen: de Big Falcon Rocket - kortweg BFR. De ontwikkeling van die raket is nog gaande, het project zal tussen de 2 en 10 miljard dollar kosten.

Ook de vertrekdatum is allerminst zeker. Volgens Musk zou de BFR in 2023 startklaar moeten zijn.

De ruimtereis van de Japanner is daarnaast niet zonder risico. Slechts 24 astronauten gingen hem voor - allen in het tijdperk van de Space Race tussen 1968 en 1972, toen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie elkaar de loef probeerden af te steken in de ruimtevaart. (NRC)