Creditcards

Mastercard en Visa schikken voor miljarden met winkeliers VS

MasterCard en Visa hebben met winkeliers in de Verenigde Staten een schikking getroffen die kan oplopen tot 6,2 miljard dollar (ruim 5 miljard euro). De overeenkomst is onderdeel van een langlopend dispuut over transactiekosten die winkeliers moeten betalen aan de creditcardmaatschappijen bij betalingen. De winkeliers beschuldigen Visa en MasterCard ervan de transactiekosten voor creditcardbetalingen, swipe fees, bewust zeer hoog te houden. Volgens persbureau Bloomberg betalen Amerikaanse winkeliers jaarlijks 90 miljard dollar aan dit soort transactiekosten. Visa zei „blij” te zijn dat er overeenkomst is „na jaren van bedachtzame onderhandeling”. Het conflict is nog niet helemaal afgelopen. Er loopt nog een zaak over het beleid van Visa en MasterCard. (NRC)