Bankschandaal

Topman van grootste Deense bank weg na witwaspraktijken

Topman Thomas Borgen vertrekt bij Danske Bank. Hij neemt verantwoordelijkheid voor de enorme witwaszaak bij de instelling onder zijn bewind. Daarbij zijn tussen 2007 en 2015 miljarden euro’s weggesluisd. Vorige maand kwam naar buiten dat autoriteiten een onderzoek zijn gestart naar fraude bij Danske Bank. De grootste bank van Denemarken zou zich schuldig hebben gemaakt aan witwaspraktijken via zijn Estse onderdeel. Het zou onder meer gaan om crimineel geld uit Rusland dat met medeweten van de Denen in Estland werd gestald. De exacte omvang van de fraude is nog niet duidelijk, maar de Estste divisie verwerkte in totaal 200 miljard euro. De beschuldigingen sloegen in als een bom in Denemarken, een land dat bekend staat om transparantie en geringe corruptie. (ANP/Bloomberg)