15 doden

Spanning Israël-Rusland voorbij na neerhalen vliegtuig door Syrië

De spanningen tussen Rusland en Israël na het neerschieten van een Russisch verkenningsvliegtuig door Syrisch luchtafweergeschut lijken voorbij. „De schuld voor het neerschieten van het Russische vliegtuig en de dood van de [15-koppige] bemanning ligt geheel bij Israël”, stelde het Russische ministerie van Defensie eerst. F-16’s van Israël voerden volgens Moskou op datzelfde tijdstip aanvallen uit op doelen in de provincie Latakia. Volgens een zegsman van het Israëlische leger waren de F-16’s al terug in het Israëlische luchtruim ten tijde van het incident. Een telefoontje van premier Netanyahu naar president Poetin haalde de ergste kou uit de lucht. Poetin noemde het incident „een keten van tragische toevalligheden”. Netanyahu beloofde informatie te verschaffen voor onderzoek. (NRC)