Uitspraak

Noorse broeders krijgen 4,3 miljoen euro niet terug

Fraudeonderzoek Justitie legde in 2016 bij onderzoek naar een Noorse broeder beslag op miljoenen. Een omstreden goededoelenstichting van de sektarische gemeenschap krijgt dat geld niet terug.

Het Openbaar Ministerie hoeft 4,3 miljoen euro niet terug te geven aan een omstreden goededoelenstichting van de Noorse broeders. Dat heeft de rechtbank Gelderland maandag bepaald in een procedure die door de stichting Hippo Mundo Charity (HMC) was aangespannen.

Volgens de rechtbank is het „niet buiten gerede twijfel” dat de gelden ook toebehoren aan de stichting. HMC eiste dat het OM het conservatoir beslag op de miljoenen opheft. Het beslag was in 2016 gelegd in een fraudeonderzoek tegen een ex-broeder, Jonathan van der L. HMC deed aangifte tegen hem. Hij zou 8 miljoen euro gestolen hebben van onder meer HMC.

Na zijn arrestatie kwam de geloofsgemeenschap zelf in opspraak. NRC publiceerde over fraude, witwassen, kinderarbeid en zelfverrijking van de leiders.

Lees ook: Creatief boekhouden met de Noorse broeders

De broeders zetten fiscale constructies op om zo min mogelijk belasting te betalen, of om aftrekposten te creëren. HMC misbruikte haar ANBI-status. Die status biedt goede doelen fiscale voordelen. De Belastingdienst trok daarop met terugwerkende kracht tot 2010 de ANBI-status in.

Het OM betoogde in de procedure voor de rechtbank dat nog niet vast staat van wie de miljoenen zijn, en op welke manier het geld bij de stichting is beland. De rechtbank is het met die zienswijze eens.

Lees ook: Wat er gebeurt met het spaargeld voor het Koninkrijk Gods