Russisch vliegtuig per ongeluk neergeschoten door Syrische raket

Het Russische leger houdt Israël verantwoordelijk voor het incident. Israël voerde bombardementen uit op de plek waar het vliegtuig verdween, waarop het Syrische afweergeschut reageerde.

Een Il-20 vliegtuig.
Een Il-20 vliegtuig. Foto Wikimedia Commons

Een Russisch vliegtuig is maandagavond per ongeluk voor de kust van Syrië neergehaald met een Syrische raket. Dat meldt het Russische leger dinsdag. Het vliegtuig was onderweg naar de militaire basis in de buurt van de kustplaats Latakia toen het plotseling van de radar verdween. De vijftien inzittenden zijn omgekomen.

Het dodelijke ongeluk zorgde dinsdag voor een hoop beschuldigingen en geopolitiek vingerwijzen. De Russen houden Israël verantwoordelijk voor het incident, omdat dit land bombardementen uitvoerde op Latakia toen het vliegtuig verdween. De Syrische raket zou gericht zijn op vier Israëlische gevechtsvliegtuigen en de Russische regering meent dat deze het Russische vliegtuig de vuurlinie in “dwongen”.

Rusland stelt bovendien dat de Israëliërs niet hadden gemeld dat ze gingen bombarderen. De landen houden elkaar normaal gesproken op de hoogte van aanvallen op Syrisch grondgebied. Het Russische leger spreekt daarom van “een intentionele provocatie” en zegt het recht te hebben “op adequate wijze te reageren”.

Lees ook: Wat heeft de oorlog in Syrië Poetin gebracht?

Israël: schuld van Syrië, Iran en Hezbollah

Israël bleef in eerste instantie stil, maar maakte later op dinsdag bekend dat het de regering-Assad “volledig verantwoordelijk” houdt voor het incident. Volgens het Israëlische leger is het afweergeschut van de Syrische regering inaccuraat. Ook hebben Iran en Hezbollah een aandeel in het ongeluk, meent Israël.

De Israëlische bombardementen waren namelijk gericht op depots waar volgens Israël wapensystemen worden geproduceerd. Iran en Hezbollah zouden van plan zijn geweest om deze systemen naar Libanon te smokkelen, om vanaf daar Israël aan te vallen. Als Hezbollah en Iran deze plannen niet hadden gehad, waren de bombardementen niet nodig geweest en was het Russische vliegtuig ook nooit afgeschoten geweest, zo redeneert Israël.

Verder verklaart het Israëlische leger dat het “alle relevante informatie over het incident” zal delen met de Russische regering. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zou inmiddels ook contact hebben gehad met de Russische president Poetin, meldt persbureau Reuters.

Lees ook: Israël vs. Iran: wanneer heet het dan wél oorlog?

Il-20 vliegtuig

Het surveillancevliegtuig, een Il-20, verdween maandag rond 22.00 uur van de radar. Het vloog op dat moment boven de Middellandse Zee, zo’n 35 kilometer van de kust. Het Russische ministerie van Defensie zei eerder op dinsdag dat hier op dat moment Israëlische én Franse bombardementen plaatsvonden. Frankrijk heeft alle betrokkenheid bij het neergaan van het vliegtuig ontkend.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, gevestigd in het Verenigd Koninkrijk, bevestigt dat er maandagavond bombardementen plaatsvonden in Latakia, ogenschijnlijk gericht op munitieopslagplaatsen. Volgens het observatorium zijn zeker tien Syrische militairen hierbij gewond geraakt.

Het Russische leger is sinds september 2015 actief in Syrië. De Russen werken samen met onder meer de Syrische regering aan het herstellen van de macht van president Assad. De samenwerkende partijen waren van plan een grootschalig offensief in de Syrische provincie Idlib uit te voeren. Maandag werd bekend dat dit vermoedelijk van de baan is.