Rusland botst met Israël na neerhalen toestel door Syrië

Syrisch conflict Dreigende taal klonk even uit Moskou en Israël na een vliegincident boven de Syrische provincie Latakia.

Een Russische Iljoesjin-20. Rusland geeft Israël de schuld van het verlies van zo’n vliegtuig plus vijftienkoppige bemanning door Syrisch vuur.
Een Russische Iljoesjin-20. Rusland geeft Israël de schuld van het verlies van zo’n vliegtuig plus vijftienkoppige bemanning door Syrisch vuur. Foto Alexander Kopitar/ AFP

Het neerschieten van een Russisch verkenningsvliegtuig door Syrisch luchtafweergeschut leidde dinsdag tot spanningen tussen Rusland en Israël. Een telefoontje van de Israëlische premier Netanyahu naar de Russische president Poetin haalde de ergste kou later op de dag weer uit de lucht.

„De schuld voor het neerschieten van het Russische vliegtuig en de dood van de bemanning ligt geheel bij Israël”, stelde het Russische ministerie van Defensie aanvankelijk. Israëlische F-16’s waren volgens Moskou op datzelfde tijdstip bezig geweest aanvallen uit te voeren op doelen in de provincie Latakia. Mogelijk ging het daarbij om een Iraans munitiedepot.

Toen zij onder vuur kwamen van de Syriërs, zouden de Israëlische piloten dekking hebben gezocht achter de veel grotere Russische Iljoesjin-20. Die keerde net terug naar Hmeymim, waar het grootste deel van de Russische luchtmacht in Syrië is gestationeerd. Het toestel werd geraakt door Syrisch afweergeschut en stortte in de Middellandse Zee. Geen van de 15 bemanningsleden overleefde.

Het Israëlische leger had een andere lezing. Volgens een zegsman waren de F-16’s al terug in het Israëlische luchtruim ten tijde van het incident.

Passende maatregelen

Het Kremlin liet weten „zeer bezorgd” te zijn over de ontstane situatie. en dreigde met „passende maatregelen”. De Israëlische ambassadeur in Moskou werd op het matje geroepen. Poetin evenwel noemde het incident op een persconferentie „een keten van tragische toevalligheden”.

In het telefoontje dat later dinsdag volgde bood Netanyahu condoleances aan voor de slachtoffers en beloofde „alle noodzakelijke informatie te verschaffen” voor onderzoek.

Het Israëlische ministerie van Defensie liet dinsdag op Twitter weten het Syrische regime, Iran en Hezbollah verantwoordelijk te houden voor het „ongelukkige incident”. Volgens Israël zou het Syrische luchtafweergeschut niet accuraat zijn. Het liet ook weten dat het communicatiesysteem dat Rusland en Israël hanteren om incidenten in Syrië te voorkomen, maandag operationeel was.

De band tussen Rusland en Israël is over het algemeen goed, blijkt ook uit de snelheid waarmee gedeëscaleerd werd. Israël verzet zich niet tegen het aanblijven van de Syrische president Assad en evenmin tegen de omvangrijke Russische hulp om hem in het zadel te houden. Dit alles op voorwaarde dat Israëls aartsvijand Iran, ook een bondgenoot van Assad, niet de kans krijgt militaire activiteiten tegen Israël te onplooien.

Toch is het niet voor het eerst dat Israël en Rusland botsen over Syrië. Israël voert geregeld aanvallen uit op Iraanse doelen in Syrië. Het is over het algemeen weinig mededeelzaam over deze acties, maar eerder deze maand bleek het om meer dan 200 aanvallen in de afgelopen twee jaar te gaan, uitgevoerd op Iraanse doelen in Syrië.