Polen

Europees netwerk van rechters schorst Poolse collega’s om zorgen over rechtsstaat

Het Europese Netwerk van Raden voor de Rechtspraak (ENCJ) heeft maandag zoals verwacht de Poolse raad geschorst vanwege zorgen over de onafhankelijkheid van de rechtspraak in het land. In een verklaring spreekt het netwerk van „een heel trieste dag”. De Poolse Raad voor de Rechtspraak (KRS) was een van de oprichters van de ENCJ. Het is voor het eerst dat de organisatie een lid schorst.

De ENCJ had een speciale zitting ingelast in de Roemeense hoofdstad Boekarest. „Extreme omstandigheden hebben geleid tot deze beslissing”, schrijft de ENCJ in een toelichting. Door de schorsing heeft de Poolse KRS geen stemrecht meer, al zijn ze nog wel lid.

De KRS is verantwoordelijk voor de selectie van Poolse magistraten. Het is een van de belangrijkste in een reeks rechtscolleges die door regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) onder politieke invloed zijn geplaatst. De vijftien magistraten die lid zijn van de 25-koppige KRS worden voortaan niet meer benoemd door andere magistraten, zoals hun voorgangers, maar door het parlement.

In dat parlement heeft de nationaal-conservatieve PiS de absolute meerderheid. De onafhankelijkheid van de KRS is volgens de ENCJ daardoor niet meer gewaarborgd. (NRC)