Recensie

Recensie Muziek

Phronesis vol jazzchemie en contrastrijke opwinding

Sturen, verstoren en alles weer naar een goed einde brengen. Dat doet jazztrio Phronesis, in 2005 opgericht door de in Londen woonachtige Deense bassist Jasper Høiby, sinds het begin. De lange blonde frontman die zijn contrabas intens als een boogschieter bespeelt - strak en gespannen de snaren beroerend of hij pijlen afschiet - trekt met dit inventieve trio steeds weer een andere sfeer op.

Op het achtste album We Are All, dat slecht zes nummers telt - twee composities per bandlid, is de hypnotiserende puls een herkenbaar volgspoor. Maar er is erg veel variatie, van bedachtzaam dromerig naar binnen tot tumultueus naar buiten met complex verglijdende ritmiek die steeds verandert als oneindige Escher-patronen.

Het is een album van jazzchemie en gretige, contrastrijke opwinding. ‘The Tree Did Not Die’ is een opvallend slotstuk waarin met diverse extra elektronica spannend nog wat verder wordt gekeken.

Beluister hier op Spotify het album We All Are.