Oromo-bestuur

Vijf doden bij aanhoudend etnisch geweld in Ethiopië

Bij aanhoudend geweld in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba zijn maandag vijf mensen omgekomen. Volgens de politie zijn zevenhonderd mensen gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij het geweld van de afgelopen dagen.

Maandag protesteerden duizenden tegen de dodelijke aanvallen van afgelopen weekend waarbij in de omgeving van de hoofdstad zeker 23 slachtoffers vielen. De demonstranten eisten dat de regering actie onderneemt tegen de daders van het etnisch geweld, vermoedelijk jongeren uit de Oromo-stam.

Na afloop van een vreedzame demonstratie op zaterdag verspreidde jeugd uit het Oromo-volk zich in de omgeving van de hoofdstad. Winkels van etnische minderheden werden geplunderd en mensen van buiten de regio Oromia aangevallen.

De Oromo weten zich gesteund door Abiy Ahmed, sinds april de eerste Oromo-premier van Ethiopië. De Oromo vormen met 32 procent het grootste deel van de Ethiopische bevolking, maar hadden er nooit eerder de macht. Aanhangers van het Oromo Liberation Front (OLF) rekenen zich nu rijk.

De manifestatie die zaterdag aan het geweld voorafging, werd gehouden ter ere van de terugkeer van het OLF-bestuur naar Ethiopië. Dat had lang vanuit buurlanden in ballingschap geopereerd. (NRC)