Opruiende teksten

Belgische rechter weigert nu uitlevering Spaanse rapper

België hoeft een Spaanse rapper, die in eigen land is veroordeeld voor onder meer opruiende teksten over het koninklijk huis, niet uit te leveren. De rechtbank in Gent oordeelde dat de 24-jarige José Miguel Arenas Beltrán (artiestennaam: Valtònyc) onder Belgisch recht geen misdaden heeft begaan.

Valtònyc is in Spanje veroordeeld voor verheerlijking van terrorisme, belediging van de koning en doodsbedreigingen aan het adres van een politicus. In een van zijn nummers riep hij op het zomerhuis van de koning, op Mallorca, gewapenderhand te bezetten.

De artiest had zich in mei na een definitief oordeel van het Spaanse Hooggerechtshof moeten melden bij de politie om celstraffen van opgeteld 3,5 jaar uit te zitten. De rapper vluchtte echter naar België, waarna Madrid een uitleveringsverzoek indiende.

De uitspraak komt op een moment dat Spanje al ontstemd is dat de Belgische justitie de gevluchte Catalaanse ex-regiopresident Puigdemont niet wil uitleveren. Spanje wil hem na het verboden afscheidingsreferendum vervolgen voor onder meer rebellie; ook daar gingen Belgische rechters niet in mee.

Valtònyc reageerde dat hij enerzijds „blij is, maar bedroefd voor de Spaanse bevolking, die pech heeft, dat ze niet zulke rechters heeft zoals ik hier”. Het Belgische OM kan nog in beroep. (AP)