Recensie

Recensie

Nederlandse romkom zoekt een vonk

Romkom Sympathiek idee: een romantische komedie over veertigers, in plaats van altijd maar die eeuwige twintigers. Maar ‘Doris’ komt niet echt tot leven.

Doris (Tjitske Reidinga) stoethaspelt zich door haar leven.
Doris (Tjitske Reidinga) stoethaspelt zich door haar leven.

Wie de televisieserie Doris kent die vijf jaar geleden op Net5 te zien was, kan misschien meer chocola maken van de romantische komedie die nu is gemaakt in het kielzog daarvan. Tjitske Reidinga speelt de Amsterdamse Doris Dorenbos. Ze heeft een ex-man, Walter (Gijs Scholten van Aschat), een beste vriend, Tim (Guy Clemens), en twee puberende kinderen. Maar van geen van de personages komt de kijker veel te weten. Ook Doris zelf blijkt een eigenaardig geval te zijn. Ze beweegt zich in een tamelijk welvarend en succesvol milieu, en weigert alimentatie van haar ex aan te nemen; waarom blijft al even onduidelijk. Ze stoethaspelt zich vervolgens door baantjes als serveerster en postbode, maar die combinatie van milieu en werk is niet erg geloofwaardig.

Doris is sowieso een vrouw die voortdurend nogal hulpeloos in de wereld staat. De kijker begint zich af te vragen hoe zo’n vrouw in godsnaam de eerste 45 jaar van haar leven is doorgekomen. Guy Clemens is wel opmerkelijk goed als haar beste vriend Tim en weet van dit niet erg rijke materiaal toch iets te maken. Maar het hoe en waarom van Doris’ vriendschap met Tim blijft in nevelen gehuld, laat staan dat er echt een romantische vonk overslaat. Dat deze romkom nu eens niet over tobbende twintigers gaat is op zich sympathiek. Maar regisseur Albert Jan van Rees weet aan de lotgevallen van Doris nauwelijks een sprankeling te geven.