Europese Commissie onderzoekt uitstootkartel Duitse autobouwers

BMW, Daimler en de Volkswagengroep zouden al sinds de jaren negentig in het geheim afspraken maken over hun beleid rond de beperking van uitlaatgassen.

Foto Carsten Koall / EPA

De Europese Commissie heeft een onderzoek geopend naar vermeende kartelafspraken tussen BMW, Daimler (het moederbedrijf van Mercedes) en Volkswagen AG. De Duitse autobouwers worden ervan beschuldigd te hebben samengespannen bij het ontwikkelen van technologie die de uitstoot van schadelijke uitlaatgassen beperkt.

Het onderzoek richt zich op de zogenaamde Cirkel van Vijf - waar ook Volkswagen-dochters Porsche en Audi toe behoren. De vijf autobouwers zouden al sinds de jaren negentig heimelijk vergaderd hebben in werkgroepen, waarbij het ontwikkelen en invoeren van uitstootbeperkende technologie werd besproken. Dit was mogelijk in strijd met Europese regels.

In een verklaring stelt Eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededinging dat “als dit kartel wordt bewezen, hebben consumenten niet de mogelijkheid gekregen om minder vervuilende auto’s te kopen, terwijl de bedrijven de technologie wel beschikbaar hadden”.

In oktober 2017 deed de Commissie al een verkennend onderzoek bij de fabrikanten in verband met de zaak. Het zou gaan om de grootste kartelsamenwerking in de geschiedenis van de Duitse auto-industrie.

Lees de analyse uit 2017 van correspondent Juurd Eijsvoogel: ‘Afspraken auto-industrie een van de grootste kartelaffaires ooit in Duitsland’