Recensie

Recensie Muziek

Een tweede kans voor componist Brandts Buys

Het kitscherige hoesje belooft weinig goeds en de geluidskwaliteit laat te wensen over. Toch is deze cd van Jan Brandts Buys de moeite waard. Van wie? Juist: hier wordt muziekgeschiedenis afgestoft. Brandts Buys was de succesvolste telg van een componistenfamilie uit Zutphen die in 1892 naar Wenen vertrok en beroemd werd in het Duitse taalgebied. Brahms zwaaide hem lof toe, zijn opera Die Schneider von Schönau werd meer dan duizend keer uitgevoerd. – dat is een eredivisiestatistiek.

Hier kreeg Brandts Buys nooit een poot aan de grond - te wijten aan collegiale jaloezie en hoofdstedelijk chauvinisme, aldus de initiatiefnemers van het Jan Brandts Buys Festival (21-23/9, Zutphen). Deze festival-cd bevat een bloemlezing uit zijn opera- en liedoeuvre. De kluchtige, wat oubollige eenakter ‘Micarêne’ (‘halfvastenfeest’) verraadt verbeeldingskracht en muzikaal vernuft, al ruik je niet onmiddellijk standaardrepertoire. Maar een tweede kans verdient hij zeker.