Duitse inlichtingenchef Maassen overgeplaatst

Hans-Georg Maassen kwam in opspraak na uitspraken dat in Chemnitz geen klopjacht op migranten was geweest.

Hans-Georg Maassen is uit zijn functie gezet als veiligheidschef. Hij gaat verder als staatssecretaris van Binnenlandse Zaken.
Hans-Georg Maassen is uit zijn functie gezet als veiligheidschef. Hij gaat verder als staatssecretaris van Binnenlandse Zaken. Foto Kay Nietfeld/EPA

De Duitse inlichtingenchef Hans-Georg Maassen is door de regering-Merkel naar een andere functie overgezet. Hij gaat verder als staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, schrijft Die Welt. Maassen kwam in opspraak toen hij beweerde dat een video nep was waarin rechts-radicalen jaagden op mensen met mogelijk een migratieachtergrond.

Het filmpje werd opgenomen tijdens betogingen in de Duitse stad Chemnitz. Ruim zesduizend mensen gingen eind augustus de straat op uit woede over de dood van een 35-jarige Duitser waarbij een Irakees en een Syriër mogelijk betrokken waren. Onder die demonstranten waren extreem-rechtse betogers die de Hitlergroet brachten en, zo bleek uit het filmpje, mensen met een migratieachtergrond aanvielen.

Nepnieuws

Nepnieuws, noemde Maassen dat. Die uitspraken kon hij niet staven. Later kwam hij in een rapport terug van zijn oordeel.

De beslissing Maassen over te plaatsen werd dinsdag bekendgemaakt na overleg tussen Angela Merkel en de twee andere coalitieleiders, Horst Seehofer (CSU) en Andrea Nahles (SPD). De sociaal-democraat Nahles eiste het vertrek van Maassen, de conservatieve Seehofer bleef zijn steun voor hem uitspreken. Dat hij nu tot staatssecretaris is benoemd op het ministerie van Seehofer wordt gezien als een compromis tussen beide kampen.

Maassen was sinds 2012 in functie als topman van het Bundesamt für Verfassungsschutz, de Duitse binnenlandse inlichtingen- en veiligheidsdienst.

Lees ook: De topspion van Duitsland is te uitgesproken