Dodental storm Florence opgelopen tot 32

De staat North Carolina is met 25 slachtoffers het hardst getroffen. Bewoners kunnen nog niet terug naar huis.

De stad Wilmington in North Carolina werd zwaar getroffen door storm Florence. Zeker 25 mensen kwamen om het leven.
De stad Wilmington in North Carolina werd zwaar getroffen door storm Florence. Zeker 25 mensen kwamen om het leven. Foto Jonathan Drake/Reuters

Het dodental in de Verenigde Staten door tropische storm Florence is dinsdag opgelopen tot 32. De staat North Carolina in het zuiden van het land is met 25 slachtoffers het hardst getroffen. Dat meldt persbureau AP.

Lees ook: De VS worstelen met wind en water

Wilmington, een van de grootste steden van de staat met zo’n 120.000 inwoners, is vanwege de hevige regenval bijna volledig afgesloten. Bijna alle wegen zijn onbegaanbaar. Hulpverleners zijn dinsdag begonnen met het uitdelen van voedsel, water en dekzeilen. Hoewel het inmiddels is gestopt met regenen, waarschuwde gouverneur Roy Cooper inwoners nog niet naar huis terug te keren. Sinds donderdag is er 91 centimeter regen gevallen waardoor het water gevaarlijk hoog staat. In het gebied is zeker 60 procent van de huizen en bedrijven afgesloten van elektriciteit.

Twitter avatar NC_Governor Governor Roy Cooper “I do know that we will bounce back, and that this community will recover. I know the kind of people who live here, and I know North Carolinians want to help.” - Gov. Cooper. https://t.co/RNq1iT7MA1

Het Witte Huis heeft 20.000 militairen naar de getroffen gebieden gestuurd om hulp te verlenen. “We zullen er alles aan doen om de Amerikaanse bevolking te beschermen”, zei president Donald Trump. In North Carolina zijn 36 helikopters en tweehonderd boten ingezet om de reddingswerkers te ondersteunen.